Брезник е възможно да се побратими с община на остров Сардиния, в която е изграден храм-кладенец като този край село Гърло

Побратимяване между община Брезник и италианската община Сардара на остров Сардиния е на път да се случи, но след решение на брезнишките общински съветници. Решението предстои да бъде взето в края на следващата работна седмица, предаде репортер на Zapadno.com.

Сардара е град и община на остров Сардиния, Южна Италия. Населението на общината е малко над 4 хиляди души. Районът е известен с храм-кладенецът “Санта Анастасия” и се намира в центъра на град Сардара. Съоръжението е част от нурагически комплекс, в който са включени още два култови кладенеца, което го прави уникален в контекста на познатите нурагически селища, където обикновено свещените кладенци са изградени самостоятелно. Храм-кладенецът е датиран 1200 – 900 година преди Христа.

Древният комплекс на остров Сардиния е подобен като храм-кладенеца “Пусто Гърло” край брезнишкото село Гърло. Храм-кладенецът в Брезнишко е археологически обект, открит при разкопки под ръководството на професор Димитрина Митова-Джонова през 1972 година. Съществуват различни теории за неговото датирани и предназначение. Тъй като до момента няма систематични научни изследвания, културно-историческите интерпретации за кладенеца остават хипотетични.

През месец януари тази година, по време на международния фестивал “Сурва” в град Перник, делегация от Сардара е посетила региона ни. Тогава делегацията е предложила устно Брезник и Сардара да се побратимят и засилят връзките си. На 8 март тази година от италианския град са изпратили писмо до Община Брезник, с което отправят предложение за побратимяването.

Кметът на община Брезник Васил Узунов е на мнение, че партньорството с италианския град ще даде възможност за обмяна на опит и информация в различни сфери на дейност, най-вече в културната такава. Чрез тази двустранното партньорство ще се даде възможност за реализиране на съвместни проекти, свързани с проучване, консервация и опазване на храм-кладенците в двете общини, смята още кметът Васил Узунов.

На 27 април общинските съветници на Брезник трябва да вземат решение дали дават съгласието си община Брезник да се побратими с община Сардара.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...