Вносът на храни от Украйна в България временно ще бъде забранен, с изключение на преминаващите за други държави

„Ще приемем решение за временна забрана на вноса на храни от Украйна с изключение на стоки, които преминават транзитно през територията на България и имат за крайна дестинация други държави“. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев в началото на редовното правителствено заседание.

Премиерът подчерта, че през последната година, противно на замисъла за така наречените коридори на солидарността, значителни обеми храни останаха в страната ни и разстроиха основни производствено-търговски вериги. „Ако тази тенденция се запази и дори се усили, което е напълно реално след въведените аналогични забрани от други държави, е възможно да се стигне до крайно тежки последици за българския бизнес“, категоричен бе Донев. Премиерът акцентира, че като правителство, което работи и решава проблемите на българските граждани, кабинетът не може да допусне това да се случи. „Принудени сме да приемем тази национална мярка, тъй като отговорните европейски органи все още обмислят адекватен отговор на променените обстоятелства, до които доведоха коридорите на солидарността“, категоричен бе министър-председателят.

Донев изрази надежда, че Брюксел ще чуе и ще разбере позициите на държавите членки България, Полша, Унгария и Словакия и ще преосмисли становището си по темата. Премиерът посочи също, че принципът на солидарност е еднакво приложим към всяка държава, която страда или търпи някакъв вид загуби. „България остава солидарна с Украйна, но фалитите на българските селскостопански производители с нищо няма да допринесат за нейната кауза“, добави премиерът.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...