Местен бизнес: Семейство от София отвори дом за възрастни хора в Брезнишко, на които те гледат като на техни баби и дядовци

Семейство превърна бивша къща за гости в брезнишкото село Конска в дом за настаняване на възрастни хора база “Еньовче”. Базата е част от дом “Свети Сава”, която има и социално заведение в софийското село Владая. “Нашите клиенти са като наши баби и дядовци”, сподели за Zapadno.com управителят на базата в село Конска Иван Гугулянов.

В следващите редове на периодичната рубрика “Местен бизнес” ще научите за новото начинание на фамилията Гугулянови от София. От началото на месец април те отвориха дом за възрастни хора в Конска, който се намира в близост до центъра на селото, но и непосредствено до нивите, които обграждат населеното място. “Избрахме село Конска заради прекрасната природа и близкото разстояние от големите градове като София, Перник, Трън и други. Базата ни в село Конска е с хотелско обзавеждане и идеята ни е отново да предложим дом от семеен тип. Тоест да не надвишаваме капацитет от 20 души. Ще изградим терен за рехабилитация, йога и физически упражнения в предната част на двора”, каза Иван Гугулянов.

Дом “Свети Сава” работи със стари хора повече от пет години. “Отворихме първата си база я софийското село Владая и до ден днешен част от първите ни гости са в дома. Избрахме село Владая наистина случайно, но се оказа, че няма нищо случайно, селото е уникално с много чист въздух и природа”, отбеляза Иван Гугулянов.
Към семейната фирма, която предлага социални услуги за възрастни, се обръщат много хора, които са с различни казуси. Основната идея на Гугулянови е да помагат на хора, които могат да направят автономни. “Хора, които да да вдигнем на крака и отново да бъдат пълноценни членове на обществото. Нашите клиенти са като наши баби и дядовци”, каза още управителят на база “Еньовче” в Конска. Идеята е клиентите на базата в брезнишкото село да се наслаждават на активна дейност, свързана с гимнастика, рехабилитация и редовна медицинска терапия. Същевременно да са подсигурени от висококачествени грижи и внимание.

Въпреки че база “Еньовче” функционира отскоро, домът не е търсил сътрудничество с институциите в района. “По-интересното е, че те се свързаха с нас и искат да имаме комуникация, което може само да ни радва”, каза още Иван Гугулянов.

Управителят на базата в село Конска е завършил магистратура по социални дейности в Софийския университет “Свети Климент Охридски” и е тясно запознат с българското и световно социално законодателство. “Смея да твърдя, че в последните години в България се полагат сериозни усилия в тази сфера, както и доста европейски програми. Нашата дейност е може би една от най-древните професии. Грижа за стари хора винаги е имало и перспективата е да продължава да има… Новите агенции и дирекции изключително много ни помагат да се усъвършенстваме”, призна Иван Гугулянов.

За семейния бизнес се грижат и майката и съпругата на Иван Гугулянов. Те имат желание да разкриват работни места за хора в социалната сфера и да осгуряват домашни условия на възрастните лица, нуждаещи се от техните грижи.

Снимка: Иван Гугулянов

Виж също...

Loading...