Специално за брезничани: Мандолинен състав с над 30-годишна история, литературен клуб, обединяващ десетки творци и формация, основана от художествен ръководител на ансамбъл “Гоце Делчев” с концерт в читалището

Седмица преди Гергьовден в народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник ще се проведе концерт, съобщиха за Zapadno.com от институцията.

С концерта в Брезник ще гостува народно читалище “Искра-1964” от София. Участие в него ще вземат литературен клуб “Живи думи”, женска вокална група “Б-Фолк” и мандолинна камерна формация “Прима визионе”. Надсловът на музикално-поетичната програма е: “Бяла, бяла надежда. Зелен, зелен Гергьовден. Червен, червен Великден”. Входът за концерта ще е свободен, а провеждането му се финансира по линия на Национален фонд “Култура”. Концертът е насрочен за 28 април от 18:30 часа.

Литературният клуб „Живи думи” към народно читалище “Искра-1964” е създаден през 2011 година с активното съдействие и на тогавашния председател на читалищното настоятелство Йордан Поромански. „Живите думи” обединяват различни творци на поезията, сатирата и белетристиката. Това са хора, често посещавали дейностите на читалището. Клубът обединява около 50 творци от София и страната.

Камерната женска вокална формация „Б-фолк“ към народно читалище “Искра-1964” води съществуването си от 2018 година. Създател е нейният художествен ръководител и диригент Светослав Балтаков. Той е завършил музикално училище и Академията за музикални и танцови изкуства в Пловдив. Бил е художествен ръководител на ансамблите за народна музика „Гоце Делчев“ и „Илинден“ и на детска вокална група „Светулки“. Камерната вокална група „Б-фолк“ участва активно в празничните програми на читалище народно читалище „Искра-1964“ и други културни организации, участва в телевизионни предавания, създават се видеоклипове на песните на групата и така нататък. Репертоарът се състои предимно от авторска музика, обработки и аранжименти на популярни народни песни на диригента Светослав Балтаков, като неговият стремеж е към обогатяване на репертоара и към привличане на младежи към фолклорното пеене.

Мандолинният оркестър към народно читалище „Искра-1964“ започва съществуването си още през 1991 година, когато оркестрантите от представителния мандолинен оркестър „София“ към Централния кооперативен съюз решават да създадат своя нова формация след напускането на техния диригент Никола Казасов. Тогава ги приютява народно читалище „Искра-1964“ в София, а те канят Петър Панов за свой диригент – дългогодишен ръководител на мандолинния оркестър в село Мирково. Той успешно ги води докъм 1999 година, като привлича и бивши оркестранти от Мирково. След неговото напускане ръководството на читалището кани диригентката Силвия Статкова, която поема оркестъра през 2000 година, като му дава името „Прима визионе“. С нея оркестърът има много участия в страната и чужбина, включен е в телевизионния концерт на Тони Димитрова и приятели и така нататък. През 2018 година започва нова глава в историята на мандолинния оркестър към народно читалище „Искра-1964“, когато негов диригент става Пламен Маслев. Той е професионален музикант – цигулар по образование, дългогодишен и виртуозен мандолинист и аранжор на музика за мандолинни оркестри, концерт-майстор и солист на мандолинните оркестри, водени от баща му Иван Маслев още от 80-те години на миналия век. Последните четири години оркестърът и негови камерни формации имат множество участия в празничните програми, организирани от читалището и от други културни организации, самостоятелни концерти, гостувания в редица посолства, в телевизионни предавания и така нататък.

Кадър: народно читалище “Искра-1964”

Виж също...

Loading...