Над 230-годишна икона в Трън предизвика интереса на БНТ, предаване по държавната телевизия показа историята на светинята

Икона, която е на над 230 години и се съхранява в храм “Свети Николай” в град Трън, предизвика интереса на предаването “България в 60 минути” по БНТ 1, видя зоркото око на Zapadno.com.

Иконата е на светеца Николай и е изложена в дърворезбован проскинитарий. В храма в Трън е изложена за поклонение от 2019 година. Тогава освещаване на проскинитарият извърши Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп заедно с други духовници. Проскинитарият е изработен от дърворезбар в град Пловдив. Средствата за изработването му са дарени от анонимен дарител и Община Трън.

Светинята датира от 1786 година, а историята и е малко позната. Църковната реликва е открита от отец Дамян Делов при разчистване в храм “Свети Николай”. Наложило се да бъде направена реставрация, тъй като състоянието и не било добро. Възстановена е от реставратора Александър Пенев. Покрай Великден в обобщена публикация на Zapadno.com читателите на сайта научиха, че тази икона е една от трите известни икони, които в годините назад са били ограбени от храма в Трън. Прочетете още по темата и други интересни духовни подробности за Трънско в публикацията: По време на Второто българско царство Трънският край е бил наричан “Западната Света гора”, последният местен свещеник е поп Арсения.

Репортажът в предаването “България в 60 минути” по БНТ 1, в който за иконата разказва историкът от Трън Кирил Марков, може да видите като натиснете тук.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...