20 проверки в магазини и заведения в Брезник и Трън извършиха инспектори по безопасност на храните по време на засилен контрол заради Великден

20 проверки в обекти на територията на общините Брезник и Трън са извършени в периода 27 март – 17 април. Проверките са извършени от инспектори по безопасност на храните и са били във връзка с великденските празници, съобщиха за Zapadno.com от Областна дирекция по безопасност на храните-Перник.

В периода от края на месец март до средата на април инпектори към Българската агенция по безопасност на храните са извършили 4 046 засилени проверки извън текущия официален контрол в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси в цялата страна.

Целта на проверките е била установяване съответствието на производство и търговия на традиционно предлаганите за Великден храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и други), както и боя за яйца. В производствените обекти, търговската мрежа и заведенията за обществено хранене е акцентирано на произхода, сроковете на годност и условията на съхранение на използваните суровини и храни, придружаващите документи, наличие на здравна маркировка, включително цвета на маркировката на трупното агнешко месо, наличие на документи за произход и безопасност на храните и други, поясниха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните.

Вследствие на проверките в страната са възбранени и насочени за унищожаване са 1 406 килограма храни от животински произход, заради липса на етикет на български език, с изтекъл срок на годност, без информация върху етикета за произход и срок на годност, без придружаващи документи; 60 броя яйца с изтекъл срок на годност и 200 литра сурово мляко с неясен произход. Също така 23 килограма и 800 грама храни от неживотински произход и 23 литра и 380 милилитра плодови сокове без етикет на български език, с изтекъл срок на годност. 36 броя яйца са спрени от реализация и са насочени към доставчика с цел преетикетиране, поради липса на информация за клас и код на производителя.

По време на засиления контрол в община Брезник са били извършени 15 броя проверки. 6 от проверките са били обекти за търговия на дребно с храни, 8 проверки са извършени на заведения за обществено хранене и една инспекция е направена в пакетиращ цех за яйца. На територията на община Трън са извършени общо 5 броя проверки, от които 2 броя в обекти за търговия на дребно с храни и 3 инспекции в заведения за обществено хранене. По време на проверките не са констатирани несъответствия, поясниха от Областна дирекция по безопасност на храните-Перник.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...