Песни на почетния гражданин на Трън Лиляна Галевска ще се изпълняват от участници в регионален конкурс

Песни на певицата с корени от Трънско и почетен гражданин на Трън Лиляна Галевска ще трябва да се изпълняват от участници в регионален конкурс, предаде репортер на Zapadno.com.

Конкурсът за традиционно песенно и музикално творчество „Гласове и мелодии от Пернишко“ се организира от пернишкото народно читалище “Нови хоризонти-2009” и ще се проведе на 1 май. Целта му е продължаване процеса на опазване и популяризиране на традиционното музикално и песенно наследство на Пернишкия регион, където традиционното пеене се характеризира със сложна техника на изпълнение. Конкурсът е насочен към артисти любители и професионалисти в областта на традиционното песенно и музикално творчество, които при участието си в конкурсната програма заедно с песни от своя репертоар да изпълнят и песенни образци от Граово. Право на участие имат изпълнители
на песенен фолклор и на инструментална народна музика (фолклорни инструменти, акордеон, кларинет). Конкурсът ще се проведе в района на пернишката крепост, а галаконцертът ще е пред Двореца на културата в Перник.

В регламента има изискване участниците да представят една песен от регион по произход или по избор и задължително една песен от репертоара на популярен изпълнител от Пернишко. Задължителните песни за участниците в конкурсната програма за 2023 и 2024 година са от репертоара на определени певици и певци, сред които е Лиляна Галевска. Представянето ще се оценява от експертно жури съставено от доцент Наталия Рашкова, Венцислав Андонов и Валерия Момчилова, става ясно от регламента на конкурса.

Певицата има родословни корени в трънското село Врабча, откъдето е нейната майка – Ика Стоянова. През 2018 година Лиляна Галевска бе удостоена със званието “Почетен гражданин на град Трън”.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...