Блаженство за душата: В читалището на Брезник се редуваха мандолинни мелодии, поетични рими и песни – ВИДЕО+СНИМКИ

Музикално-поетичната програма “Бяла, бяла надежда. Зелен, зелен Гергьовден. Червен, червен Великден” докосна жители и гости на град Брезник в последната седмица на месец април. Програмата се състоя в малкия салон на брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”, предаде репортер на Zapadno.com.

Специално за публиката в Брезник концерт изнесоха литературен клуб “Живи думи”, женска вокална група “Б-Фолк” с диригент Светослав Балтаков и мандолинна камерна формация “Прима визионе” с диригент Пламен Маслев. Поетите, певците и инструменталистите са част от софийското народно читалище “Искра-1964”. Стихотворения представиха поетите Райчо Русев, Зинка Чаушева, Петя Йотова, Елена Алекова, Димитър Христов, Десислава Георгиева, Павлина Йосева и Орлин Миланов. Част от поетите отбелязаха, че имат родствена връзка с Брезник и други места в област Перник.

Малко повече от един час продължи пролетният концерт, който се провежда между големите празници Великден и Гергьовден. Сред зрителите на програмата бяха представители на местната власт, институции и общественици в града. Участниците в музикално-поетичната програма благодариха на читалището и музея в Брезник за поканата да представят своето творчество пред брезнишката публика. В края на програмата секретарят на брезнишкото читалище Борис Борисов поднесе букет с цветя за двата състава и литературния клуб и не пропусна да благодари за прекрасните изпълнения.

Вижте във видеата на Zapadno.com част от музикално-поетичната програма, която брезничани гледаха:

Диригентът на мандолинния състав Пламен Маслев сподели, че пред публиката в Брезник бе представена оригинална мандолинна музика от италиански композитори. “Това е от италиански композитори, които са били виртуози на мандолината, но и са писали произведения за този инструмент. Така че чухте оригинална музика, а не преработки на класически произведения. Това са произведения, писани за мандолинен квартет”, сподели за Zapadno.com диригентът Пламен Маслев.

Диригентът на женска вокална група “Б-Фолк” Светослав Балтаков поясни, че формацията съществува от 2018 година и съставът и е претърпял промени, поради обективни причини. Вокалната група е именувана “Б-Фолк” в контекста на двойствеността и по-различното, което представят за аудиторията. “Ние имаме още по-интересни песни, които сега не изпълнихме, но дай Боже някой друг път да имаме повод да ги изпеем. С камерна музика доста по-трудно се работи. По-прецизна трябва да е работата, но пък това е много приятно и хубаво. И виждате какъв е резултатът. Много добре пеят момичетата. Те не са професионални певици, но всички са супер интелигентни и образовани. Тук виждате инженерки, доктор на палеонтологичните науки, химици… Много приятно се работи с интелигентни хора”, сподели за Zapadno.com диригентът Светослав Балтаков. В продължение на 15 години ръководителят на женската вокална група е бил част от ансамбъл “Филип Кутев”, където е имал възможността 5 години да работи с големия български композитор, диригент и фолклорист. “Така че за мен няма такава дилема – самодейно-любителско или професионално изкуство. Или правиш изкуство, или не го правиш. Трябва да има взискателност, прецизност и винаги нагоре, нагоре – колкото може”, добави още Светослав Балтаков.

Разгледайте снимки, които обективът на Zapadno.com засне по време на пролетния концерт в Брезник:

Виж също...

Loading...