Какво време очакваме през месец май – геомагнитна прогноза, метеорологичен алманах и народна меторология

Тази година месец май в страната ще бъде с температури около нормата – очаквани средни максимални (между 20 и 25 градуса), по Черноморието по-ниски (от 19 до 21 градуса). Във валежно отношение в Северна и в Западна България ще бъде с близки до нормални валежи, а в Южна и в Източна с повече от нормата, съобщи за Zapadno.com метеорологът Петър Янков.

Справката показва, че средните климатични максимални температури за месец май са между 20 и 25 градуса, а средните минимални са между 8 и 13 градуса. Нормалните валежни количества в низините са от от 50 до 90 литра на квадратен метър, в Предбалкана и по планините от 100 до 150 литра. Обикновено по-сухо е от 1 до 10 май и от 16 до 19 май.

След повече облаци и валежи и по-хладно време на 1-ви май, на втори и трети. Следобед над планините ще се развива купеста облачност и там не е изключено за кратко да превали. Максималните температури ще бъдат от 17 до 22 градуса. До края на първата деседневка, от 4 до 6 май, се очакват чести краткотрайни валежи. В западната половина от страната ще има повече облаци и условия за краткотрайни валежи с гръмотевици. Повече ще вали над Западна и Централна България, а по-редки и по-слаби ще бъдат валежите над източните райони и по Черноморието. Дните с повече валежи ще бъдат 8 и 9 май.

В началото на второто десетдневие на запад ще насътпи стабилизиране на времето, а на изток ще има облаци и превалявания. От 13 до 15 ще бъде предимно слънчево и отново ще се затопли с дневни температури до 23 – 28 градуса, по-хладно по Черноморието. Захлаждане с превалявания и прегърмявания ще настъпи за по-продължителен период – от 16 до 19 май. По-продължителни и на повече места ще са валежите в следобедните часове, в южната половина от страната. През повечето дни на третото десетдневие краткотрайните валежи и гръмотевичните бури ще са често явление, а температурите ще са около климатичните норми за страната.

На 24 май ще бъде предимно слънчево, а валежите ще са на малко места главно в планините от западните райони. Повече валежи са очакват на 25 май в Западна България. Ще бъде и топло с температури над нормата. От 26 до 30 ще отново ще вали и гърми. Месецът ще завърши със следобедни краткотрайни дъждове в централните части от страната.

Геомагнитна прогноза

През повечето дни от месеца слънчевата активност ще бъде ниска. Земното магнитно поле ще бъде спокойно и ще бъде без магнитни бури. Повишаване на геомагнитната активност ще имаме в периода от 11 до 13 май (средна), от 22 до 28 май с повишена интензивност, като от 23 до 26 май има условия за геомагнитни бури, по-силни в северните ширини. Възможни слаби  магнитин бури за ширините на Балканите – от 23 до 25 май.

Метеорологичен алманах за месец май

Месец май е най-дъждовният пролетен месец. Страната често е под влияние на по-влажни океански въздушни маси идващи от северозапад. При такива условия времето е неустойчиво – с развитие на мощна купеста облачност и краткотрайни дъждове, в следобедните часове често придружени от гръмотевици.

Характерно за валежите през май, е че са с петнист характер и при някоя по-силна буря, може да падне количество равно или по-голямо от месечна норма, докато в съседни райони дори може да не е валяло. Понякога падат интензивни валежи и градушки, причиняващи наводнения и щети върху земеделските култури. Не са редки случаите, когато само за 2 – 3 часа пада толкова валеж, колкото е месечната норма и дори повече.

Средните максимални температури през май са от 20 до 25 градуса. Понякога, когато над страната се настани горещ и сух континентален въздух температурите достигат 35 градуса. Времето през първата половина на месец май 2003 е почти лятно, като на 3 май в много райони на страната са измерени рекордни максимални температури за тази дата – в София 33 градуса, Пловдив – 35, Видин и Русе 37 градуса.

Освен усещане за лято, през май можем да си припомним и за отминалата зима. След арктичини нахлувания температурите се понижават чувствително и по високите полета е възможно образуването на слани. Такива застудявания се случват много често около 24 май. През 1991 година между 24 и 27 май в планиниските райони вали сняг, като новата снежната покривка по най-високите върхове надвишава 40 – 50 сантиметра. На 26 сутринта жителите на Габрово, Самоков и Перник са изненадани от 15-сантиметрова снежна покривка. През 2004 година отново на 24 май в местата с надморска височина над 800 метра, макар и за кратко, също валя сняг.

И докато любителите на белите спортове прибират ски и щеки, то почитателите на слънцето и морето са все по-доволни. По Черноморието краткотрайните валежи и застудяванията не са толкова изразени, а морският бриз рядко позволява на температурите да достигнат 30 градуса. Обикновено морската вода в края на месеца се затопля до около 16 – 18 градуса, но в отделни години може да достигне и 22 градуса.

Най-високите измерени температури през месец май за по-голямата част от страната са между 32 и 37 градуса. По-горещо е било в Бяла, Русенско – 40 градуса, в Берковица и Средец 39, в Ловеч, Търговище и Образцов чифлик 38. Най-ниските минимални са от минус 2 до 3 градуса, в Ихтиман минус 4, във Вършец, Велинград и Казанлък минус 3 градуса. В София най-студено е било на 13 май 1976 година – минус 1,6 градуса, а най-топло на 16 май 1908 година –плюс 33,8 градуса.

Народна меторология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание.

Дъждовен май – плодородие без край. Ако през май често се вдигат вихрушки или пък сутрините са студени, ще има суша. Ако на Гергьовден вали дъжд, лятото ще е сухо, а реколтата богата. Когато Гергьовден е мъгляв, добитъкът ще е болнав. Колкото дни преди Гергьовден прогърми, толкова пари ще струва житото.

Снимки: Meteo Tv

Виж също...

Loading...