Лозан Иванчев, съпругата на Гео Милев, племенницата на Кръстьо Сарафов и други личности, свързани с Брезнишко, са събрани в учебна тетрадка

Излезе от печат учебната тетрадка “Родени в Брезник – принос в националното и европейско културно наследство”, която е издание на Общински исторически музей-Брезник. В тетрадката са събрани 8 личности, които са свързани с Брезнишко и са дали своя принос в националното и европейско културно наследство, предаде репортер на Zapadno.com.

Това е втората учебна тетрадка на музея в Брезник и е отпечатана в тираж 300 броя. Изданието е предназначено за ученици от прогимназиален и гимназиален етап на обучение. “В нея са представени 8 емблематични личности, родени, живяли в Брезнишко, свързани по един или друг начин с Брезник. Това са оперната певица Цветана Табакова, която е починала 1934 година. Но с изключителен принос в националното и европейското певческо изкуство. Лиляна Барева – всички я знаем. Чествахме нейната 100-годишнина. В книгата са включени и други родени в Брезник личности като Милица Керанова или Мила Керанова, която е съпругата на Гео Милев и майката на Леда Милева. Те също са бежанци от Македония след войните. Фотина Сарафова, може би ви подказва името, племенница на нашия голям актьор Кръстьо Сарафов. Нейните чичовци се преселват в България. Баща и и един от братята се заселват в Брезник. Тя е родена също в Брезник и нашите по-съвременни дейци на изкуството, на културата, които също имат принос в националната ни история и култура”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова. Хореографът Лозан Иванчев, краеведът Лидия Добревска, поетът от Муртинци Евстати Бурнаски и родоначалникът на рап музиката Стоян Миленков.

Екземпляри от учебната тетрадка ще бъдат предоставени на двете училища в община Брезник. Тя може да се използва в часовете по литература, музика или история, тъй като в нея е събрана богата илюстрация и текст за отделните личности. “Бежанската вълна от Македония след войните, изграждането на Брезник като военен гарнизон, така че би могла да се използва в различните часове. Тя е по един от трите ни проекта, които реализирахме и са финансирани от Министерство на културата. Учителите биха могли да допълват и с работни листове своите часове. Ние сме отворени. С любов сме разработили тази учебна тетрадка. Очакваме учениците да идват, учителите да ги довеждат”, каза още директорът на музея в Брезник. Официално представяне на учебната тетрадка се планира да бъде направено през месец май.

Заедно с учебната тетрадка от печат е излязъл и том IV на сборника “Известия на Общински исторически музей-Брезник. Общество, култура, образование”. Сборникът събира докладите, които са представени по време на научната конференция, която музеят проведе през 2022 година.

Виж също...

Loading...