Клуб за народни танци “Трънски ритми” танцуваха в град Гоце Делчев в чест на Международния ден на танца

Близо 20 състава от страната, Турция и Северна Македония се включиха в 14-тото издание на отбелязването на Международния ден на танца. Сред съставите беше и клуб за народни танци “Трънски ритми” към народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън, видя Zapadno.com.

На 29 април се отбелязва Международният ден на танца. Денят се отбелязва от 1982 година по решение на ЮНЕСКО. На тази дата е роден френският хореограф Жан-Жорж Новер (1727 – 1810 година). Хореографът е наричан „бащата на съвременния балет“. С това название Жан-Жорж Новер затвърждава името си в музикалната история.

Честването на тематичния ден в Гоце Делчев се организира от местната общинска администрация и народно читалище „Просвета-1865″. Всяка година танцови състави от района, страната и чужбина, показват своите умения и се веселят заедно в името на танца. Програмата за отбелязване на Международния ден на танца в югозападния град обхваща дните на 29 и 30 април. През първия ден се състоя традиционното и много атрактивно дефиле на участниците. Дефилето стартира от площад „Македония“ и завърши на площад „Гоце Делчев“. На площада се проведе концертът на всички участващи състави, които тази година са наброяват 19. През втория ден ще се проведе открит урок по разучаване на български хора в градския парк на Гоце Делчев.

От Гоце Делчев танцьорите на Трън отправиха послание към хореографа на “Трънски ритми” и секретар на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”.

Снимка: Румяна Младенова

Виж също...

Loading...