Изпълнители от Трънско и Брезник са събрани в сборника “Леко пое, далеко се чуе“, който ще достигне до музикалните училища и школи за народно пеене

Излезе от печат книгата „Леко пое, далеко се чуе“ на музиканта, виртуоз с акордеона и изследовател на класическите обредни практики Мартин Борисов. Това е сборник, който събира в два раздела народни песни от Пернишко, предаде репортер на Zapadno.com.

В първия раздел, озаглавен „Граовският фолклор“, са подраздели за традиционното пеене, хороводни песни, трудови песни, песни от семейния и календарния обреден цикъл и юнашки епос. В този раздел е включено и географско разположение, чрез което са представени текстовите характеристики и особености на пеенето в отделните моменти.

Във втори раздел, озаглавен „Прочути изпълнители и техните песни“, се съдържат биографии и текстове с нотен материал на изпълнителите: Анушка Михайлова; Божурка Тупанкова; Бойка Секиранова; Валерия Момчилова; Василка Андонова; Гюрга Пинджурова; Ика Стоянова; Лиляна Галевска; Мариана Янкулова – „Народни песни и мелоди от Граово“; Нонка Кръстева – „Кемене ми дрънка“ – народни песни от Граово; Павел Сираков; Павлина Горчева; Радка Алексова; Славка Секутова; Снежана Витанова; Сорина Богомилова; Станчо Стоилов. Това поясни за Zapadno.com авторът на сборника Мартин Борисов.

Шестима от изпълнителите, които са включени в сборника, са свързани с Трънско и Брезник. Това са Анушка Михайлова (родена на 3 април 1933 година в София, но израства в земенското село Одраница и трънското село Видрар, откъдето са родителите ѝ), Бойка Секиранова (родена в град Брезник), Василка Андонова (родена в трънското село Лева река през 1941 година), Гюрга Пинджурова (родена на 18 април 1895 година в град Трън), Ика Стоянова (родена на 2 октомври 1922 година в трънското село Врабча) и Лиляна Галевска (родена на 26 февруари 1948 година в София, дъщеря на певицата Ика Стоянова).

Съставянето на сборника е по повод конкурса за традиционно песенно и музикално творчество „Гласове и мелодии от Пернишко“. Конкурсът се реализира по проект от пернишкото народно читалище “Нови хоризонти-2009” с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”. Книгата е изготвена за по-малко от два месеца. Сборникът няма да се продава, а ще бъде подаряван на участниците в конкурса, който ще се проведе на 1 май на пернишката крепост. Освен това екземпляри от изданието ще бъдат безвъзмездно изпратени на всички музикални училища и школи за народно пеене, добави още авторът Мартин Борисов.Снимки: Мартин Борисов

Виж също...

Loading...