Сведения на полицията в Брезник показват данни за кръчмите, внесеното вино и ракия в периода 1944 – 1947 година

В региона на Пернишко традиционната алкохолна напитка е произвеждана от плодове, свидетелстват документи във фондовете на Държавен архив-Перник, пише вестник “Съперник”.

Опитните майстори-казанджии, “виртуози” в занаята са на мнение, че добрата ракия се получава от добър материал. Технологията на приготвяне е проста, но си има своите тънкости. Материалът или суровината за приготвяне са ферментирали плодове – предимно джанки или сливи, но често и всичко друго налично. Огнената напитка за ценители трябва да е приятна и ароматна, без кисел или горчив привкус, като последният се получава от по-продължителното престояване на джибрите от костилкови плодове. Процесът на дестилация се нарича варене. Преди да стартира се отстраняват костилките от костилкови плодове, за да се избегне горчивия вкус, но местните хора са на мнение, че това са подробности. Количеството е по-важно от качеството, а градусът – определящ. Контролът по отношение на варенето на спиртни напитки е осъществяван от общинските управления и в началото на миналия век.

В сведения на Околийското управление на МВР-Брезник има данни за кръчмите, внесеното вино и ракия в периода 1944 – 1947 година. Използването на ракията като лек се среща в записките на местни краеведи в описанията на народната медицина. Домашно приготвените илачи с настойки и тинктури от билки са използвани при лечение на настинки и за разтривки на тялото. За вътрешна или външна дезинфекция спиртното питие е традиционно, характерно за географските ширини и за използването му свидетелстват документи във фондовете на Държавен архив-Перник.

Снимка: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...