Навалица на Църногорския манастир: Вярващи изпълниха двора на светата обител заради десницата на свети Георги

Множество вярващи от област Перник и други региони на страната изпълниха двора на Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци за посрещане на десницата на свети Георги Победоносец и копие на Фануилската икона на светеца, видя Zapadno.com.

Светините пристигнаха в светата обител след като вече бяха изложени за поклонение в храмове в София и софийското село Горни Лозен. Със света литургия и водосвет десницата на свети Георги и копие на Фануилската икона на светеца бяха посрещнати в манастира. На духовното събитие присъстваха стотици хора. В манастира светините ще бъдат до 3 май, след което ще се отправят към град Брезник.

На 4 май десницата на свети Георги и копие от Фануилската икона на светеца ще бъдат изложени в енорийския храм “Света Петка” в град Брезник. В 9:00 часа тържествено ще бъдат посрещнати светите мощи, а в 9:30 часа ще бъде отслужено богослужение. В 11:00 часа ще бъде отслужен молебен канон, а от 18:00 часа ще започне всенощно бдение. На 5 май от 9:00 часа в храма ще се отслужи света литургия, в 11:00 часа ще бъде отслужен молебен канон и от 12:00 часа ще бъде раздаден курбан за здраве.

Част от мощите на светеца и копието на иконата се съхраняват в храм “Свети Георги” в Нигрита, Гърция. Свещеникът, който отговаря за храма, разказва за няколко случая на изцеление, свързани с десницата на светеца Георги. Историите са споделени в брошура, която рекламира предстоящото гостуване на светините в България.

“Когато преди доста години дойде тук, плачейки, едно младо момиче на 20 години, което беше болно от рак на яйчниците, аз си спомних тропара на светията, в който се пее: “на пленниците защитник, а на немощните – лекар.” Казах и, че закрилникът свети Георги е лечител на болестите. Тя тръгна за последния ядрено-магнитен резонанс. На другия ден вторият свещеник идва да отвори храма и усеща, че вътре ухае. И ме попита: “пръскал ли си с одеколон” – “не съм” – “не е възможно; целият храм благоухае.” Търсейки откъде е ароматът, стигнал до мястото, на което бяха мощите на свети Георги. Отворили шкафа и ароматът се разнесъл наоколо, сякаш се излъчвал от самите мощи. Малко по-късно се обади момичето, което беше тук предишната вечер и ми каза развълнувано: “Отче, връщам се” – “Няма ли да се оперираш?” – “Не, отче! Направихме днес изследването и то показа, че на мястото, на което беше ракът, вече няма нищо!” Тогава разбрахме, че благодарение на свети Георги момичето е излекувано. Един друг чуден факт, който преживяхме, беше миналата година по време на Ковида. Една жена, която дойде да се поклони пред мощите, взе едно памуче с елей от кандилото на светеца и отиде в болницата, за да помаже мъжа си, който беше в много тежко състояние. На другия ден и казали, че мъжът и вече диша сам, без кислороден апарат, което много изумило лекарите. И двамата смятаха, че намесата на светеца е помогнала за излекуването на човека. И една последна история. Преди няколко дни занесохме мощите за поклонение в Северна Гърция. Хиляди хора дойдоха да се поклонят. Там имаше едно дете с парализа. Свещеникът на храма, предложи на майката да доведе детето и да се помолят на свети Георги. Дойде детето в количката и се повтори познатата за нас история – майката ни се обади, за да ни каже, че детето и най-накрая се е излекувало!”, разказва отец Георгиос Келембекис.

Снимка: Кирил Стоев

Виж също...

Loading...