Храм-кладенецът край село Гърло побратимява Брезник с община Сардара на остров Сардиния, където се намира копие на древния комплекс

С 10 гласа “за” брезнишките общински съветници приеха община Брезник да се побратими с община Сардара на италианския остров Сардиния, предаде на Zapadno.com.

Решението за одобряване на побратимяването беше взето на 27 април, когато Общинският съвет на Брезник проведе редовно заседание. Поканата за побратимяването между двете общини е отправена от Сардара, където се намира храм-кладенецът “Санта Анастасия”. Съоръжението е част от нурагически комплекс, в който са включени още два култови кладенеца, което го прави уникален в контекста на познатите нурагически селища, където обикновено свещените кладенци са изградени самостоятелно. Храм-кладенецът е датиран 1200 – 900 година преди Христа. Този древен комплекс и храм-кладенецът “Пусто Гърло” край брезнишкото село Гърло си приличат.

Храм-кладенецът в Брезнишко е археологически обект, открит при разкопки под ръководството на професор Димитрина Митова-Джонова през 1972 година. Съществуват различни теории за неговото датирани и предназначение. Тъй като до момента няма систематични научни изследвания, културно-историческите интерпретации за кладенеца остават хипотетични.

Как се е стигнало до поканата за побратимяването между община Брезник и община Сардара можете да прочетете в публикацията: Брезник е възможно да се побратими с община на остров Сардиния, в която е изграден храм-кладенец като този край село Гърло.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...