Втори ден на Църногорския манастир прииждат тълпи от хора, в светата обител раздават картички с благословение – СНИМКИ

Тълпите от вярващи продължават да се пристигат на Църногорския манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци и във втория ден от пристигането на частица от мощите на светеца Георги, предаде репортер на Zapadno.com.

Посрещането на десницата на свети Георги Победоносец и копие на Фануилската икона на светеца в светата обител съвпадна с отбелязването на седмата годишнина от пристигането на копието на чудотворната светогорска икона на Пресвета Богородица – Всецарица. Копието на чудотворната икона на Богородица се съхранява в манастира от 2 май 2016 година. Оригиналът се намира в съборния храм на Ватопедския манастир в Света гора.

Образът на Божията Майка “Всецарица” (“Пантанаса”- на гръцки език) има удивителната способност и специалната благодат от Бога да помага на страдащи от злокачествени заболявания, на измъчвани от нечисти сили, а напоследък и от наркотични зависимости. За този особен дар и на копия на иконата свидетелстват много изцеления, станали в Гърция, Русия, България и другаде, обичайно последвали след прочитане на молебен канон на Пресвета Богородица пред Нейната икона “Всецарица”.

Десницата на свети Георги и копието на иконата се съхраняват в храм “Свети Георги” в Нигрита, Гърция. От края на месец април светините бяха докарани за поклонение в България. Досега те бяха изложени в храмове в София и софийското село Горни Лозен, а до 3 май ще са в Църногорския манастир. Намират се във до старата църква в двора на светата обител. На 4 и 5 май светините ще са изложени за поклонение в храм “Света Петка” в град Брезник, а след това ще бъдат транспортирани в църквата “Свети Георги” в Перник.

Двойният празник в манастира премина с посещението на хиляди вярващи от област Перник и други региони на България. Специално за тържествените събития беше осветен и раздаден курбан на миряните, варено жито, а на всеки помолил се пред частицата от мощите на светеца Георги се подаряват картички с благословение и снимки на светините.

За безпроблемното придвижване и обществения ред в района се грижат екипи на Районно управление-Брезник. Някои търговци пък използват момента и са разположили сергии до улицата преди вратите на манастира. Около ливадите, под дебела сянка, се чуват балкански ритми от веселящи се гигинчани. Групата от село Гигинци се е събрала на традиционен събор, който винаги се е провеждал в началото на месец май край манастира.

Разгледайте снимки от атмосферата на втория ден след пристигането на светините в Църногорския манастир:

Виж също...

Loading...