Документалният филм за д-р Ст. Григоров от Трънско и откритието му е номиниран за наградите на Съюза на българските филмови дейци

Документалният филм “Бацилус Булгарикус” на Цветомир Матев е сред номинираните филми в секцията “Документално кино” за годишните награди на Съюза на българските филмови дейци за 2023 година, научи Zapadno.com.

68 български филма ще се борят за статуетките в повече от 20 категории в състезанието за годишните награди на Съюза на българските филмови дейци за 2023 година. Преди церемонията на 16 май, в периода от 1 до 10 май в Дом на киното ще се проведе Национален фестивал на българското кино – Награди на съюза на българските филмови дейци “Васил Гендов”. На фестивалът феновете на киното ще могат да видят всички номинирани филми с вход свободен, поясниха от Националния филмов център.

Документалният филм, който разказва за доктор Стамен Григоров и едно от откритията му, а именно бактерията на киселото мляко, е номиниран в категорията за най-добър дебют на документален филм. В тази категория са номинирани още 7 документални филма.

Церемонията по връчаване на наградите ще се състои на 16 май в Софийска опера и балет. Журито за документалното кино е съставено от председателя Елдора Трайкова и членовете Тонислав Христов, Катерина Ламбринова, Кирил Проданов и Малина Петрова.

Филмът за доктор Стамен Григоров и неговото откритие е с времетраене 27 минути. Документалната лента е от 2022 година. Сценаристи са Пенчо Ковачев и Марин Дамянов, режисьор е Цветомир Матев, а оператор е Йордан Петков.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...