Равносметка на Църногорския манастир: Няколко хиляди се поклониха пред десницата на свети Георги, настоящи и бивши управници уважиха поклонението

“През целия ден да се помолят и за почетат светия великомъченик Георги прииждаха вярващи православни християни – някои водени от своите енорийски свещеници, други самостоятелно, като числото им до края на деня надхвърли няколко хиляди”, съобщиха от Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Това е част от равносметката за посрещането на десницата на свети Георги Победоносец и копие на Фануилската икона на светеца, видя Zapadno.com.

На 1 май в манастира пристигнаха светините, които преди това бяха изложени за поклонение в храмове в София и софийското село Горни Лозен. В продължение на няколко дни десницата на свети Георги Победоносец и копие на Фануилската икона на светеца ще бъде в манастира. След това светините ще отпътуват за храм “Света Петка” в град Брезник и храм “Свети Георги” в Перник.

През вчерашния ден да се помолят в светата обител са пристигнали някои настоящи и бивши управници. Сред тях са били областен управител на област Перник Людмил Веселинов, бивши губернатори на региона, депутати и други. Освен тях в манастира са пристигнали множество духовници, сред които архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак, който е бил заедно с духовници и миряни от Кюстендил.

Поклонението се е провело с благословението на Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Вечерта на 1 май в светата обител е започнало бдение, посветено на годишнината от интронизацията на Богородичната икона “Всецарица” в манастира и на посещението на десницата на свети Георги. “Благозвучните песнопения бяха изпълнявани от хора на солунския протопсалт Йоанис Хасанидис на дясната певница и сборна формация от сръбски, български и светогорски певци на лявата, ръководени от Владимир Симич от Белград”, добавиха от Църногорския манастир.

Част от мощите на светеца и копието на иконата се съхраняват в храм “Свети Георги” в Нигрита, Гърция.

Снимка: Църногорски манастир

Виж също...

Loading...