Край музея на киселото мляко в село Студен извор фермери ще изложат своята продукция навръх Еньовден

Пъстротата на пролетта ще бъде показана навръх Еньовден в трънското село Студен извор, съобщават от фондация “Д-р Стамен Григоров”.

За 24 юни, когато по традиция се отбелязва Еньовден – празникът на билките, е предвидена програма около музея на киселото мляко в селото. Посетителите ще могат да усетят аромата от разнообразните билки, които растат в Трънско, да вкусят от богатството на млякото, млечните продукти и пчелния ден от местни фермери, да наблюдават демонстрации по приготвяне на прясно овче сирене, което да дегустират или закупят, както и да участват в забавни тематични игри.

В края на месец юни 2022 година в музея се проведе “Уикенд на отворените врати”. Тогава програмата беше подобна, като тази за 24 юни тази година. Освен събитието навръх Еньовден от фондацията, която носи името на доктор Стамен Григоров, рекламират още два тематични дни за тази година. Единият ще е на 19 август и ще се чества като “зрелостта на лятото”, а другият е предвиден за 14 октомври (Петковден) и ще премине под знака на “плодородието на есента”.

Музеят на киселото мляко в село Студен извор, което е родното място на доктор Стамен Григоров, е открит на 29 юни 2007 година. Музеят е разделен на две експозиции – етнографска и съвременна. В етнографската експозиция са показани ръчна и механизирана бучки за биене на масло, калъпче за сирене, трапеза, рукатка, в която Стамен Григоров е носил киселото мляко. Съдът е наречен ”рукатка”, защото е предназначе да се носи на ръка, а млякото запазва по-дълго качествата си, когато е в нея. Съвременната експозиция показва чрез макети процесът на произвеждане на киселото мляко в мандри и последващата стъпка – пускането на готовия продукт в търговската мрежа. В експозицията присъства и биографията на доктор Стамен Григоров.

Доктор Стамен Григоров е роден на 27 октомври 1878 година в тогавашното село Извор (сега Студен извор). Средното си образование е завършил в София, а висшето във Франция, където следва по ”Естествени науки”. Работи в Женевския университет като асистент на професор Леон Масол, професор по бактериология. Той оценява ерудицията на младия българин и го насочва в научните му занимания, осигурява му достъп до модерни лаборатории, в които да изследва киселото мляко, изпращано от съпругата му Даринка от България. През 1905 година доктор Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Първоначално описва млечнокиселата пръчица като „Бацил А“. По-късно микроорганизмът е наречен „Лактобацилус булгарикус“, в чест на родината на неговия първооткривател. Днес официалното име на този микроорганизъм е „Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905“.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...