Спешни медици в Брезник вадиха кърлежи от четирима пациенти, директорът на ЦСМП-Перник апелира общинските управи да ускорят с пръсканията на тревните площи

На 266 повиквания на спешния телефон 112 са се отзовали спешните екипи на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник през изминалата седмица, което е с 20 повече от предходната. Във филиалите на Центъра за спешна медицинска помощ в региона през миналата седмица са извършени общо 173 амбулаторни прегледа, което е със 7 по-малко в сравнение с предходната седмица, пише вестник “Съперник”.

Отново във филиала на спешния център в Трън прегледаните пациенти са най-много – 47. При амбулаторните прегледи са констатирани 4-ма пациенти с коронавирус. От тях 2-ма са в Земен и по 1 в Радомир и Брезник. През седмицата 15 пациенти са потърсили съдействие от спешните медици за изваждане на кърлеж. От тях по 4 са в Радомир и Брезник и останалите са в другите общини. “Уточнихме със здравното министерство какви ще бъдат указанията при пациенти, които са ухапани от кърлежи. Стана ясно, че пациентите, които са били ухапани от кърлеж трябва да им бъде поставен анатоксин за тетанос задължително. Държа да подчертая, че този анатоксин е зареден във всички филиали на Центъра за спешна медицинска помощ в областта и се поставя безплатно, както и ваденето на кърлежите също е безплатно. Сериозни санкции грозят онзи медик, който си позволи да изпрати пациент в аптеката, за да си купи анатоксина или пък принудят пациент да си заплати изваждането на кърлежа. Искам да апелирам към общинските управи в областта да ускорят косенето на тревните площи и третирането им срещу кърлежи и комари, за да се предотвратят евентуални усложнения най-вече при малките деца и възрастните и хората с хронични заболявания. Ще припомня, че при ухапване от кърлеж има реална опасност от развитие на енцефалит, ако не бъдат предприети бързи действия”, подчерта директорът на Център за спешна медицинска помощ-Перник доктор Валери Симеонов.

Виж също...

Loading...