Част от свети Георги пристигна в Брезник: Духовници внесоха светинята в единия от храмовете, Общината разпъна шатри за чакащите под дъжда

Десницата на свети Георги Победоносец и копие на Фануилската икона на светеца пристигна в град Брезник, научи Zapadno.com.

Тази сутрин духовници, вярващи от други населени места и малка част от брезничани присъстваха на момента на внасянето на светините в енорийския храм “Света Петка”. Десницата на свети Георги Победоносец и копие на Фануилската икона на светеца. През днешния ден са предвидени богослужение, молебен канон и всенощно бдение заради пристигането на светините.

От края на месец април десницата и копието на иконата са в България. Те се съхраняват в храм “Свети великомъченик Георги Победоносец“ в Нигрита, Гърция. Досега бяха изнесени за поклонение в църкви в София, софийското село Горни Лозен и манастира над брезнишкото село Гигинци. На 5 май от 9:00 часа в църквата “Света Петка” в Брезник ще се отслужи света литургия, в 11:00 часа ще бъде отслужен молебен канон и от 12:00 часа ще бъде раздаден курбан за здраве. След това десницата и копието на иконата ще отпътуват за последната си спирка – храм “Свети Георги” в град Перник.

Към този час в една от двете църкви в Брезник, където са донесени светините, прииждат хора от града и други райони на страната. Служители на Община Брезник са разгънали шатри на църковния двор за вярващите, които чакат да влязат в храма.

Снимка: Божидар Пантев

Виж също...

Loading...