През следващите 3 дни в Брезник е изнесена за поклонение частица от мощите на свети Георги в храма, който носи неговото име

В навечерието на Гергьовден в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” е изнесена за поклонение частица от мощите на светеца Георги. Частицата е част от личната колекция на отец Михаил Станкович, който отговаря за църквата, предаде репортер на Zapadno.com.

По случай храмовия празник, който се отбелязва на Гергьовден, частицата от мощите на светеца е поставена пред иконостаса за поклонение. Пред светинята вярващи ще могат да се помолят на 6 и 7 май. “Частиците от мощите на свети Георги, както и другите, са донесени от манастир близо до град Аранджеловац в Сърбия, където познавам игумена. Преди повече от 6 години той ми подари частица от мощите на свети Георги. Тя се покоеше в град Вършец, където служих, а след това е тук. Беше в обща кутия, но сега я отделих да бъде самостоятелна”, каза отец Михаил.

По-рано тази вечер в църквата бе отслужено бдение, а утре (6 май) от 8:30 часа ще се отслужи празнична света литургия, а в 10:00 часа ще започне празничен водосвет. От 10:30 часа ще се извърши освещаване и раздаване на курбан за здраве, който Аниела Асенова и семейството и дават. В неделя сутринта ще бъде отслужена неделна литургия.

Църквата е осветена на 21 юни 1948 година, но храмовият празник винаги се чества на Гергьовден (6 май). Интересен факт за храма, е че е умалено копие на катедралния храм “Свети Александър Невски” в София. Прочетете още по темата в публикацията: Храм-паметникът “Свети Георги Победоносец” е умалено копие на катедралния храм “Свети Александър Невски”.

Виж също...

Loading...