Църквата в Сопица ще посрещне храмовия си празник на Гергьовден с освещаване на курбан и печено агне за жители и гости на селото

Храмов празник ще чества църквата “Свети Георги” в брезнишкото село Сопица навръх Гергьовден (6 май), предаде репортер на Zapadno.com.

Тържественото отбелязване ще стартира в 12:00 часа, когато отец Михаил ще пристигне, за да извърши водосвет и освети курбан за празника. Специално за жители и гости на селото ще бъде изпечено агне, от което всеки ще може да си вземе. Курбанът и агнето за празника се дават от местния земеделски производител, поясни за Zapadno.com кметският наместник на село Сопица Наталия Панова.

Изграждането на църквата “Свети Георги” в село Сопица е започнало през 1869 година. Преди 4 години стенописите в храма са реставрирани, а през 2021 година е обновена камбанарията, която пък е изградена през 1898 година от жители на селото. През 2020 година храмът получи статут на архитектурно-строителна и художествена единична недвижима културна ценност от Възраждането и с категория „местно значение“.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...