Американски учен от “Джурасик парк” отново ще посети Трънско, за да изследва динозавърското находище

През лятото на тази година в община Трън ще пристигне професор Стийв Брусати, който е научен консултант на филма “Джурасик свят: Господство” от филмовата поредица “Джурасик парк”, предаде репортер на Zapadno.com.

Това ще бъде второ посещение на американския учен в Трънско. През 2022 година професор Стийв Брусати участва в палеонтологична експедиция на Националния природонаучен музей при Българската академия на науките в находището на динозаври и друга къснокредна гръбначна фауна край Трън. Тогава той бе впечатлен от една от находките, открита в района на пограничната община.

През лятото на тази година в Трънско отново ще се проведе научна експедиция до динозавърското находище. Участието си в нея е потвърдил професор Стийв Брусати. Новите разкопки са планирани да се проведат в началото на месец август, поясни за Zapadno.com главен асистент доктор Латинка Христова от Националния природонаучен музей към Българската академия на науките.

В средата на месец май в София ще се проведе 13-ото издание на Софийски фестивал на науката в София Тех Парк. Участие в научния форум ще вземе професор Стийв Брусати, който заедно с други учени ще говорят по темата “Нашата планета”. По време на Софийския фестивал на науката, от 11 до 14 май, ще може да бъде закупената книгата “Песента на титаните” – 1 част от палеонтолога Владимир Николов. В книгата са събрани истории, свързани с експедицията на динозавърското находище в Трънско през 2020 година. От 10 май заглавието ще може да бъде закупено и от магазина на Национален природонаучен музей към БАН в София.

Снимка: Национален природонаучен музей – архив

Виж също...

Loading...