Динозавърското находище край Трън влезе в книгата “Песента на титаните”, която разказва за научна експедиция през 2020 година

mockups-design.com

“Песента на титаните” е първата книга, в която е описано находището на фрагменти от динозаври и други праисторически животни край град Трън, научи Zapadno.com.

В научните среди книгата е коментирана, особено от специалисти в областта на палеонтологията. Автор на изданието е палеонтологът Владимир Николов, който преди 11 години още като студент разкрива, че намерена пред 2006 година находка от находището край Трън е фрагмент от кост на динозавър. През последните 6 години на находището предизвика интереса на учени и студенти. Прочетете още по темата в публикацията: При нови разкопки в Трънско откриха кости от динозавър, които са на около 80 милиона години и Находките от динозаври в Трънско ще бъдат представени на емблематичното събитие „Европейска нощ на учените“ в София.

Авторът на “Песента на титаните” Владимир Николов споделя, че от малък има мечтата да напише и илюстрира книга за динозаврите. “Неведнъж съм започвал, всеки път в различен формат, стигал съм донякъде, и съм изоставял проекта. Не съм си представял, че ще бъде точно тази, че ще разказва нещата, за които разказва, и ще изглежда по начина, по който изглежда, но благодарение на творческия подтик на Вълкан Горанов и MediaBricks.bg и на подкрепата на Национален природонаучен музей”, споделя авторът на научното издание.

“Песента на титаните” е научнопопулярна книга, която проследява историята на третата експедиция до находището на динозаври край град Трън, състояла се през 2020 година. Чрез разказ от първо лице, който носи пътеписен елемент, се опитвам на разбираем език да представя естеството на палеонтологичната работа, основите на методите и анализите, които използваме, за да изследваме древното минало на живота и на планетата, както и проблемите, с които се сблъскват учените у нас, избрали палеонтологията за свой житейски път. За да бъдат пояснени научните термини и понятия е изготвен детайлен терминологичен речник, а над 30 снимки от работата на терен, диаграми и авторски художествени реконструкции на динозаври и други древни животни илюстрират текста”, отбелязва още Владимир Николов.

По време на Софийския фестивал на науката, от 11 до 14 май, ще може да бъде закупената книгата “Песента на титаните” – 1 част от палеонтолога Владимир Николов. В книгата са събрани истории, свързани с експедицията на динозавърското находище в Трънско през 2020 година. От 10 май заглавието ще може да бъде закупено и от магазина на Национален природонаучен музей към БАН в София.

Снимка: Владимир Николов

Виж също...

Loading...