Църквата в село Слаковци чества 150-годишнина, градежът е започнат от трънски майстор, но завършен от друг

150 години от изграждането и освещаването на църквата “Успение Богородично” в брезнишкото село Слаковци ще се отбележат на 20 май, съобщи за Zapadno.com отец Михаил Станкович.

На честването на годишнината Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийска епархия, ще извърши архиерейски водосвет и освещаване на курбан. В църквата ще бъде подредена изложба, подготвена от Църковното настоятелство и местното читалище. Празникът ще стартира в 14:00 часа.

Първата църква на селото се е намирала в местността “Престола”, която е в района на пътя за село Ноевци. При последващо преселение на селото се изгражда нов храм в местността “Църквище”. Третата църква на селото е сегашната “Успение Богородично”. Градежът и стартира през 1870 година и е завършен през 1873 година, разказа за Zapadno.com секретарят на народно читалище “Искра-1932” Светла Панталеева.

Интересна подробност за изграждането на най-новата църква в селото е, че тя е започната от трънски майстор. По неясни обстоятелства майсторът от Трънско се отказал да довърши градежа на храма. Местните се обърнали към майстор от село Жабляно, който се съгласил да довърши църквата, но отбелязал, че не е редно това.

На 21 май 1873 година църквата била осветена, а денят се превърнал в празник за Слаковци. На освещаването пристигнали хора от близко и далеч. Датата се чествала като събор на селото и по спомени на стари слаковчани на този ден пристигали продавачи на череши от Бобошево, ромски музиканти и много търговци.

В най-новата история си история църквата промени статута си от паметник на културата с местно значение на такъв с национално значение. Това се случи преди няколко години чрез проект, финансиран по Договора за сътрудничество между Община Брезник и “Асарел-Инвестмънт”. В момента от Църковното настоятелство работят по осигуряване на средства за ремонт на покрива на църквата. Средствата се търсят чрез европроект.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...