Читалищата на Брезник, Слаковци и Долна Секирна ще се изявят в Трън за празника в събота, който ще събере 418 участници

418 участници от 13 общини и 4 области на България ще се включат в празника “С песните на Гюрга Пинджурова, оти от Трън по-убаво нема!”, който ще се проведе на 13 май в град Трън. Броят на участниците се е увеличил, тъй като за участие се е записал и ансамбъл за автентичен и изворен фолклор “Кладница”, съобщи за Zapadno.com главният експерт от Община Перник Иванка Василева.

Празникът “С песните на Гюрга Пинджурова, оти от Трън по-убаво нема!” ще стартира в 13 часа на сцената пред народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в града край границата. В програмата участие ще вземат самодейци от три читалищата на територията на община Брезник. С танци, песни и хумор ще се изявят народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник, народно читалище “Искра-1932” в село Слаковци и народно читалище “Иво Войвода-1928” в село Долна Секирна. От Трън пък участие ще вземат клуб за народни танци “Трънски ритми”, танцов състав “Зора”, който е от Перник, но вече е сформирана любителска група в пограничния град и детска певческа фолклорна група.

Специални гости в програмата ще бъдат ансамбъл “Гайтан” и фолклорна тройка “Пиринско тройче” от петричкото село Първомай. Художествен ръководител на ансамбъла е Йордан Николов, който е и основател на фолклорната тройка “Пиринско тройче”. Тяхното участие в програмата е предвидено да започне в 16:50 часа.

Със своите изпълнения ще се изявят още индивидуални изпълнители и състави от Радомирско, Перник, Кюстендилско, Софийско, Земенско и други райони на страната.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...