Библиотеките в Брезник и Трън са богати с близо 100 хиляди тома книги, но и с дългогодишни потребители

Библиотеките към читалищата в градовете Брезник и Трън съхраняват над 97 000 тома книги, предаде репортер на Zapadno.com.

На 11 май отбелязваме празника на светите братя Кирил и Методий и Деня на българския боблиотекар. Библиотеките в Брезник и Трън са богати освен със своите фондове, но и с библиотекарите си Емилия Първанова и Цветана Маркова. Празничният ден двете пазителки на книгите посрещат с по-приповдигнато настроение. Двете дами усещат този ден като по-специален и отдават почит към извора на знанието – книгата.

Библиотеката към народно читалище “Просвещение-1870” в Брезник съхранява над 73 000 тома книги с разнообразна литература. Най-възрастният потребител е 90-годишна жена, на която Емилия Първанова носи лично книги. Библиотекарят съдейства и на други възрастни хора, които желаят да четат книги, но нямат възможност да отидат до библиотеката. Радващото е, че освен възрастни хора от услугите на библиотеката се възползват и млади потребители. Това отбеляза Емилия Първанова, която над 40 години е библиотекар в Брезник.

Библиотеката към народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в Трън съхранява около 24 000 тома книги, които постъпват чрез закупуване и дарения. Вече две десетилетия библиотекарят Цветана Маркова е част от библиотеката на Трън, която е и нейното призвание. Тя се радва, че този в този ден я е посетил най-възрастният регистриран потребител – жена на 92 години. Възрастната жена чете книгите без помощта на очила и е работила като учител, сподели Цветана Маркова.

В колажа са използвани снимки от архива на Zapadno.com и библиотеката към народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”

Виж също...

Loading...