За местните избори в общините Брезник и Трън ще бъдат проверявани над 800 адресни регистрации на граждани за последните 12 месеца

7 134 адресни регистрации по постоянен и настоящ адрес са извършени в област Перник в периода 1 май 2022 – 30 април 2023 година. В община Брезник са направени 350 адресни регистрации, а в Трън те са 457 за отчетения период. Това стана ясно по време на работна среща в Областна администрация-Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Темата на работната среща беше изборите за общински съветници и кметове на общини и кметства през есента на тази година. На основание на разпоредби от Закона за гражданската регистрация и Изборния кодекс е необходимо представители на различни институции на областно и местно ниво да организират съвместни проверки на новорегистрираните за последните 12 месеца в общините граждани. “Целта е да се провери коректността на тези действия. Доколко те са точни, коректни и отговарят на закона. И там, където е необходимо да се предприемат мерки за дерегистрация”, каза заместник-областният управител на област Перник Илинка Никифорова. Проверките ще се извъшат от сформирани комисии и по график.

Участие в работната среща взеха представители на общинските администрации, териториалното звено на “Гражданска регистрация и административно обслужване”-Перник, Областна администрация-Перник и Областна дирекция на МВР-Перник.

Ръководителят на териториалното звено на “Гражданска регистрация и административно обслужване”-Перник Величка Димитрова запозна присъстващите с актуална информация и указания, свързани с предстоящите проверки на адресните регистрации по общини. Според изискванията 6 месеца преди произвеждането на избори за общински съветници, кметове на общини и кметства, трябва да се извърши проверки на всички адресни регистрации по постоянен и настоящ адрес, извършени през последните 12 месеца. “Това като период е 1 май 2022 година до 30 април 2023 година. Това е свързано с изискването, заложено в Изборния кодекс за пасивно и активно избирателно право. За да може да гласува лицето трябва да има последните 6 месеца съответната адресна регистрация в населеното място”, каза Величка Димитрова. Ръководителят на териториалното звено се обърна към представителите на общинските администрации за изготвяне на заповеди, които да са свързани с проверките.

В проверките участие трябва да вземат служители на Областна дирекция на МВР-Перник, Областна администрация-Перник, общинските администрации и териториалното звено “Гражданска регистрация и административно обслужване”-Перник. Проверките трябва да се извършат 3 месеца преди изборите през есента или до края на месец юли.

Заместник-областният управител на област Перник отбеляза, че до 18 май кметовете на общините в региона трябва да издадат заповеди за назначването на комисиите и извършване на проверките. В заповедите може да се посочат помещенията, които ще бъдат осигурени за извършване на проверките.

По време на работната среща представителят на общинската администрация в Трън Станислава Алексиева поясни, че Общината има готовност за проверките и дори набелязан план. Вероятно проверките в пограничната община ще могат да стартират в началото на месец юни. “Междувременно колегите също проверяват, когато се регистрират. Указват методическа помощ на ТЗ “ГРАО” и непрекъснато съдействие, за което благодарим. Ако имаме някакви проблеми, питаме, съветваме се с тях”, каза секретарят на община Трън Станислава Алексиева.

Виж също...

Loading...