Слаковчани поднесоха цветя на единствения паметник на светите братя Кирил и Методий в Брезнишко в чест на празника им

На паметника в центъра на брезнишкото село Слаковци са поднесени цветя в чест на 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, съобщи за Zapadno.com секретарят на народно читалище “Искра-1932” Светла Панталеева.

На 11 май българите християни в цял свят почитат светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Този ден се утвърждава през българското Възраждане като важен ден от празничната система на българите – Ден за почит на светите братя Кирил и Методий – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата.

Единственият паметник на светите братя Кирил и Методий в Брезнишко се намира на площада в село Слаковци. Скулптурният монумент бе реставриран преди 5 години и тържествено открит след обновяването му на 1 ноември – Деня на народните будители.

В утрото на 11 май слаковчани поднесоха цветя на паметника, който е гордост за населеното място. Пространството около монумента винаги се поддържа от читалищния колектив и служители към кметството на Слаковци.

Днес е празник на българския библиотекар. Към читалището на Слаковци функционира библиотеката с малко над 5 000 тома книги във фонда.

Снимка: Светла Панталеева

Виж също...

Loading...