С какви впечатления се завърна кметът на Брезник от посещение на Панагюрище по покана на колегата си Н. Белишки?

Кметът на община Брезник Васил Узунов е посетил Панагюрище в средата на тази седмица. Той е бил в средногорската община по покана на тамошния кмет Никола Белишки, предаде репортер на Zapadno.com.

Двамата градоначалници са обсъждали актуални теми, които седят на дневен ред пред всеки местен управник – водоснабдяване, сметосъбиране и безстопанствените кучета. Община Панагюрище има собствено водоснабдително дружество и не е член на Асоциация по ВиК. Докато Община Брезник е член на Асоциацията по ВиК на територията обслужвана от ВиК-Перник и няма собствено водоснабдително дружество, както средногорската община, поясни за Zapadno.com кметът Васил Узунов. Но освен, че срещат еднакви проблеми, двете общини разчитат на един и същ голям инвеститор. Панагюрище е известен с това, че на неговата територия има изграден комплекс за добив на полезни изкопаеми, а в Брезник предстои да стартира строителството на такъв. Затова разговорите за местния бизнес са били свързани с разговори за благоустрояването на града, за местни забележителности, събития и възможности за туризъм.

Програмата на Узунов в Панагюрище е включвала и визита в минната компания “Асарел-Медет”. Брезнишкият кмет споделя, че е затвърдил добрите си впечатления от това, което е видял в предприятието. Дейностите се извършвали на високо технологично ниво и обратно на всеобщите схващания за добив на полезни изкопаеми, работната среда била чиста. По време на обиколката си Узунов видял едно от най-напредничавите въведения, чрез което отпадъчна вода от производствен процес се преработва допълнително за добиване на полезен материал, вместо да се изхвърля в хвостохранилището. Кметът Узунов е разгледал експозиция за историята на компанията. В нея е включен руден образец от находището в Брезник.

За посещението на кмета на Брезник в “Асарел-Медет” от минната компания оповестиха подробна информация. Те уточняват, че инвестиционният проект край Брезник се ръководи от тяхната дъщерна фирма „Асарел-Инвестмънт“ чрез дружеството „Трейс Рисорсиз“. Във фокуса на разговорите са били стандартите за работа в компаниите от група „Асарел“ и възможностите за публично-частни партньорства между инвеститора и общината.

Изпълнителният директор на „Асарел-Медет“ АД инженер Николай Пелтеков е посрещнал Васил Узунов с думите: „Подкрепяме всички значими инициативи в община Панагюрище и инвестираме в развитието на региона, в който осъществяваме нашата дейност“.

От своя страна Васил Узунов е отбелязал: “Вече имаме впечатления как работи „Трейс Рисорсиз“ и какъв е ефектът от решението да инвестирате в нашата община. Всички познаваме примера на Панагюрище, затова с колегите ми работим в тази посока – да видим в Брезник съчетаване на работещи предприятия от различни браншове с активен туристически бизнес“.

Снимки: “Асарел-Медет”

Виж също...

Loading...