Жителите на област Перник могат безплатно и анонимно да се изследват за ХИВ, вирусни хепатити Б, С и сифилис

Регионална здравна инспекция-Перник организира провеждането на безплатно, доброволно и анонимно изследване на ХИВ, вирусни хепатити Б, С и сифилис. Изследването е във връзка с предстоящата Европейска седмица за изследване за ХИВ, вирусен хепатит B, вирусен хепатит C и сексуално предавани инфекции, която ще се проведе в периода 15 – 22 май, както и отбелязването на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, съобщиха от инспекцията.

В рамките на посочения период 15 – 22 май, в Регионална здравна инспекция-Перник ще се извършват безплатно, доброволно и анонимно тестване на ХИВ, вирусни хепатити Б, С и сифилис всеки работен ден от 10:00 до 11:30 часа и от 13:30 до 15:00 часа.

На 15 май Регионална здравна инспекция-Перник стартира информационна кампания за отбелязване на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН и провеждане на Европейска седмица на изследване за ХИВ 15 – 22 май, под мотото: „Изследвай! Лекувай! Предотврати!”. Същата е част от третия етап на Национална АНТИСПИН и има за цел да информира повече хора за техния ХИВ и/или хепатит статус, за да се намали късното диагностициране, както и да насочи вниманието към проблема ХИВ/СПИН и други сексуално предавани инфекции.

Предвидени са различни инициативи като информационни срещи с ученици и млади хора, разпространение на информационни материали и други.

Виж също...

Loading...