4-годишно момиче откри празника “С песните на Гюрга Пинджурова, оти от Трън по-убаво нема!” – СНИМКИ

4-годишно дете от детска певческа група “Хармония” откри програмата на празника “С песните на Гюрга Пинджурова, оти от Трън по-убаво нема!”, предаде репортер на Zapadno.com.

Празникът стартира в 13 часа, когато водещата Иванка Василева обяви кои ще бъдат специалните гости и участниците в програмата. Приветствия към присъстващите отправиха кметът на община Трън Цветислава Цветкова и областният управител на област Перник Людмил Веселинов. Кметът на община Трън поздрави трънчани и гости на града. “Макар и малък, градът ни има достатъчно поводи за гордост. Ждрелото на река Ерма, Бусинската керимика, скалната черква “Света Петка”. Легендите и преданията, които се сливат с историята на нашия град”, каза Цветислава Цветкова по време на приветствието си. Областният управител Людмил Веселинов се обърна към кмета и гостите на празника. “Трън се оказа място, което умее да цени историята си. Умее да цени ценностите си. В последните години, откакто госпожа Цветкова пое този град, Трън се превърна в един наистина храм на духовността”, каза Людмил Веселинов.

В годините назад в Трън по време на празниците, посветени на народната и оперна певица Гюрга Пинджурова и града, са се изявявали “Бистришките баби”, духовият оркестър “Дунавски ритми” от Видинско, калушарите от Хърлец и други представители на ЮНЕСКО и “Живите човешки съкровища”. На площада в града край границата се е играло и най-дългото хоро с Илия Луков. Днес в програмата участие ще вземе фолклорен ансамбъл “Гайтан” и фолклорна тройка “Пиринско тройче”.

Най-малкият участник е 4-годишната Мария Кирилова. Тя е част от детска певческа група “Хармония” към народно читалище “Елин Пелин-1903” от град Перник. Ръководител на групата е Валери Цветков. Мария и другите деца от групата изпълниха песента на Гюрга Пинджурова “Омиле ми, Ягодо”. След края на изпълнението кметът на община Трън Цветислава Цветкова връчи на 4-годишната Мария
награда за най-малък участник.

Над 400 участници от 13 общини и 4 области на България ще се включат в празника. За най-малкия и най-възрастния участник са предвидени награди. Отличия ще бъдат връчени за най-добра певческа група, за най-добра танцова група и за най-добре представилите се индивидуални участници.

Разгледайте снимки от откриването на празника “С песните на Гюрга Пинджурова, оти от Трън по-убаво нема!”:

Виж също...

Loading...