Прочута везбарка от град Брезник ще покаже автентични български шевици в уникална изложба

Везбарката на българска шевица от град Брезник Еглика Стефанова ще покаже свои творби в уникална изложба в Перник, пише ZaPernik.com.

Изложбата “В света на българската народна шевица” ще бъде открита на 22 май от 17:30 часа в галерия “Марин Гогев” в кметство “Изток” в Перник. Шевиците на Еглика имат особена сила, но тя отказва да продава творенията си, които прави още от три годишна възраст. „Това е ежедневен труд над 60г.имайки предвид, че е започнала от три годишна. Има малко негативно отношение от хората, че отказва да продава от години, но когато почувства подарява. Споделя, че когато е продавала от българската си бродерия винаги тези пари са и отивали за „лошо предназначение“ за нея лично, не за купувача, а когато подари носи хубави неща за нея и притежателя едновременно“, споделя пред пернишкия сайт Михаела Методиева.

Еглика Стефанова е една от петте прочути везбарки на автентична българска шевица в Софийската задруга на майсторите. Родена е в Брезник през 1956 година. Работила е като счетоводител и копист на сито печат. Живее в Перник – там е омъжена от 40 години. Има дъщеря и двама внуци.

Снимка: Михаела Методиева

Виж също...

Loading...