Трънчанка-геолог: Искам да покажа потенциала на Трън, защото е подценяван, а има какво да кажем във всякакъв аспект

22-годишната трънчанка Зорница Иванова носи надеждата, че големите личности от Трънско продължават да се раждат и прославят този край дори и в XXI век. Това твърдение е подкрепено с реализираните цели, които младото момиче от града край границата следва, предаде репортер на Zapadno.com.

Зорница Иванова има увлечение към геологията и палеонтологията от 10-годишна. Тя е възпитаник на трънското средно училище “Гео Милев”, където преди години научава за сформирането на Клуб на младия геолог към офиса на минния инвеститор в Трън “Евромакс Сървисиз”. “Тогава започнахме да ходим по терени, да събираме разни камъчета и просто ми стана интересно. Даваха и списания с минерали, които ми бяха интересни. Като завърших гимназия реших, че с това трябва да се занимавам”, сподели Зорница Иванова. В момента тя студентка в Софийския университет “Свети Климент Охридски”, където следва по специалността “Геология”. В момента е в четвърта година, но има амбицията да продължи образованието си и след завършване на степента “бакалавър”. Насочила се е към палеонтология и биостратиграфия. Живее в София, но през почивните дни се връща в родния Трън.

Покрай образованието си тя участва активно в теренни проучвания на различни места в страната – по Черноморието, Родопите и дори Трънско. Два пъти вече се е включвала в екипа, който изследва динозавърското находище край Трън. Тази година предстои нова експедиция в пограничната община и Зорница Иванова отново ще вземе участие. “Целенасочено исках да дойда да работя тук, защото искам да покажа потенциала на Трън. В Трън имаме много неща, за които можем да кажем и да разкажем. Като цяло ние сме малък град, който е подценяван доста и има какво да кажем и покажем във всякакъв аспект. Да се надяваме, че тази година ще излезе нещо по-голямо от нашия проект”, сподели Зорница Иванова. За младата трънчанка е вълнуващо да участва в научни експедиции с големи имена в родната и световната геология и палеонтология като главен асистент доктор Дочо Дочев, професор Стийв Брусати, главен асистент Владимир Николов, доктор Латинка Христова и други. Наскоро беше представена и книгата “Песента за титаните” на главен асистент Владимир Николов, в която са описани находките от находището в Трън от 2020 година насам. “Това са професионалисти. Много ни помогнаха и ни обучават”, каза още младата трънчанка.

При експедициите на динозавърското находище, в които тя е участвала, е успяла да открие два зъба. Целият екип пък е успял да открие част от раменна кост на летящ динозавър, който е бил с размах на крилата 8 метра. “Като цяло по нашите земи е имало доста динозаври, крокодили, така че тук е бил като един мини Джурасик парк. Надявам се още открития да излизат. Най-интересно за проучване е по Родопите, тъй като има доста места, които не са проучени”, каза младата студентка.

На въпроса какво ни разказва земята, по която стъпваме, Зорница Иванова отговори: “Земята ни разказва, че е имало доста събития, които са били важни. Например, създаването на континентите, самите динозаври, които са обикаляли тук. Като цяло природните ресурси, които може да ни осигури Земята. Това е доста интересна професия, но е много трудна. Трябва постоянство. Няма как да отидеш на терен без да си изчел много. В момента доста малко геолози останаха като цяло в България, защото никой не иска да се захваща да учи толкова време”, каза Зорница Иванова. Добрият геолог се оформя като такъв с много години учене и практическа работа, смята още тя.

Към младите геолози или тези, които са се насочили към тази специалност, тя апелира да са постоянни и да полагат много усилия, както и да работят в името на науката.

Снимка: Зорница Иванова

Виж също...

Loading...