Дъщерята на организатора спечели първо място в Трън на състезание по планинско бягане

„Трънските ултраси“, както ги наричат някои местни хора, обявиха равносметката си за проведеното миналата събота надбягване в планините от Краище. Те могат да се поздравят, че дете с трънски корени получи глинен медал за първо място във второто издание на състезанието по бягане „Трън Ултра Рън“. Името на състезанието не е свързано с характерния трънски диалект, а е изписано с български букви английско название на проявата, организирана от Трънското туристическо дружество с цел популяризиране на местните забележителности. Проведе се на 13 май със старт и финал в село Велиново, предаде репортер на Zapadno.com.

„Ние преди няколко седмици отидохме с мама да минем самото трасе и е много красиво“, сподели дни преди състезанието Димана Кирякова. Тя беше гост на Българската национална телевизия заедно с Цветанка Кирякова и водещият на предаването отбеляза, че съвпадението на имената не е случайно. Младата състезателка беше представена като: „Една от записаните участнички, по някаква случайност дъщеря на един от организаторите.“

Цецка Кирякова е член на Трънското туристическо дружество, което подготвя състезанието. 16-годишната Димана Кирякова е била най-младият състезател в най-късото трасе от 8 километра и е победител сред жените. Само за 1 час и 20 минути тя е минала трасето, което включва стръмно изкачване на връв Груйница в Парамунска планина.

Най-бързият мъж на това трасе е бил Кристиан Кобер. Той е взел същите 8 километра и 560 метра денивелация само за 53 минути като по този начин е спечелил първото място в категория „Ветерани“ (45 години +). Общо четири трасета са популяризирали Трънския край. Най-голям брой бегачи е имало по маршрута с 4 върхове, а най-труден е бил пътят през 10 върхове, 54 километра дължина и 3 400 метра денивелация.

„Предвиждаме за следващите години да развиваме състезанието, като добавим още една по-дълга и най-предизвикателна дистанция от около 100 км“, съобщава председателят на Трънското туристическо дружество Руслан Зарев в интервю за сайта bgtourism.bg. В него той разказва: „Идеята за състезанието се зароди през есента на 2021 г. Тогава с нас се свърза Милен Тончев, който е дългогодишен бегач и организатор на състезанието „Байк и рън за Чепън“. Той ни предложи да направим подобно състезание в Трънско с експертна помощ от негова страна.“

Състезателите в трънското надбягване
получават специално създаден глинен медал, изработен от Бусинската сръчкотилница. Но участниците имат допълнителна мотивация да се запишат, тъй като двете най-дълги трасета са част от календара на Международната асоциация по планинско бягане и успешното преминаване им носи допълнителни точки. А състезанието с четирите върха е тази година е включено в календара на Националния шампионат по скайрънинг.

Кадър: БНТ

Виж също...

Loading...