Хореограф с родословни корени от Трънско ръководи новия танцов състав към читалището в град Трън

Към народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън е сформирана втора танцова група. Съставът носи името “Зора” и е сформиран през месец октомври 2022 година, предаде репортер на Zapadno.com.

В танцов състав “Зора” се изучават фолклорни танци от различни етнографски области на страната. Формацията е съставена от около 20 трънчани на различна възраст, но обединени от любовта към танца и народното творчество. Танцовият състав се събира да репетира най-малко два пъти седмично, като графикът се изготвя всеки месец. Това сподели ръководителят на състава Пламен Маринов, който е създател и хореограф на танцов ансамбъл “Зора” в Перник.

Ансамбълът в Перник е създаден през 2013 година, като в началото е танцьорите се обучавали в две групи – едната с младежи, а другатта с жени на средна възраст и малко по-възрастни. Досега танцьорите на “Зора” са участвали във фестивали в Гърция, Румъния, Турция, Испания и други държави на стария континент. Миналата година Пламен Маринов получил покана да ръководи група за народни танци в Трън. Той я приел и вече повече от половин година обучава желаещите в града край границата на уменията в танцовото изкуство.

Първото участие на сцена за танцов състав “Зора” – Трън беше по време на празника “С песните на Гюрга Пинджурова, оти от Трън по-убаво нема!”, който се състоя на 13 май. Тогава групата от Трън заедно с тази от Перник представиха около 15-минутна блок-програма.

Пламен Маринов е свързан с Трънско, тъй като неговите родители са от близкото до град Трън село Филиповци.

Снимка: Жанета Соларова

Виж също...

Loading...