40 първокласници от Брезник и Трън вече са инспектори по коланите в автомобилите

Образователната кампания „Инспектори по коланите“ приключи за учебната 2022/2023 година. Около 1 000 първолаци от цялата област бяха включени в инициативата. В Брезник и Трън бяха включени 40 първокласници, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник.

Стартът на кампания за използване на колани на задните седалки на автомобилите и обезопасителни системи от деца бе даден на 5 април тази година в основано училище „Свети Иван Рилски“ в Перник. Инициативата „Инспектори по коланите“ е на Областна дирекция на МВР-Перник и обхвана всички първолаци на територията на областта, които са около 1 000. Обхванати бяха и първокласниците в училищата в Брезник и Трън. Заключителните занятия бяха проведени в общините Земен и Ковачевци.

Подрастващите разбраха защо трябва да използват колани и обезопасителни системи и причината поради която трябва да се возят на задните седалки. Мултимедийното представяне във вид на забавна игра даде възможност на първолаците сами да отговарят на зададените въпроси по пътна безопасност. На децата беше показан и кратък филм за правилното поставяне на коланите, какво се случва при нещастни инциденти ако такива не са поставени  и статистика на пътнотранспортния травматизъм с деца през 2022 година в страната.

Изработените значки, които изобразяват деца, возещи се на задната седалка – едните с колан, а другите със столче бяха раздадени на всеки един първолак. С това ще ги ангажираме да станат „контролни органи“ в семейния автомобил коментираха от отдел „Охранителна полиция“ при областната дирекция. Всички малчугани дадоха обещание, че ще спазват правилата за движение.

Накрая на всяко занятие децата се снимаха за спомен с участниците в инициативата и разглеждаха с интерес служебните автомобили на МВР.

Инициативата ще продължи през учебната 2023/2024 година.

Снимка: Областна дирекция на МВР-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...