За 150-годишнината на църквата в Слаковци десетки препълниха храма – СНИМКИ

Днес е голям празник за брезнишкото село Слаковци, тъй като местния храм “Успение Богородично” чества 150 години от изграждането и освещаването си, предаде репортер на Zapadno.com.

От сутринта представители на местните институции – читалище и кметство, както и жители на селото, извършват приготовления за отбелязването на празника. До входа на църквата е подредена изложба, която показва моменти от духовния живот на селото, сред които кръщенета, църковни документи и други.

От сутринта се приготвя и ароматен курбан. Основната съставка в него е месото от шиле, отгледано в Слаковци. Курбанът е приготвен от Ани Мончева от селото.

За 150-годишнината Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийска епархия,извърши архиерейски водосвет и освети курбана.

Пред жители и гости на селото секретарят на местното народно читалище “Искра-1932” Светла Пантелеева представи кратка историческа справка за църквите в село Слаковци. Храм “Успение Богородично” е най-новата от трите църкви на селото. Градежът на 150-годишната църква стартира през 1870 година и е завършен през 1873 година.

Разгледайте снимки от честването на 150-годишнината на храма в село Слаковци:

Виж също...

Loading...