Изчезващ вид в Трънско: Само едно магаре остана във фермата на родственика на Гюрга Пинджурова Н. Николов

От близо дузина магарета във фермата на трънчанина Николай Николов вече остана само едно. Това е вярната му другарка, която отглежда от около 10 години магарицата Веска, предаде репортер на Zapadno.com.

Малко са магаретата, които се отглеждат към днешна дата в Трънско. Според Николай Николов, който е дългогодишен ветеринарен лекар, в пограничната община са останали десетина магарета. Неговата ферма се намира в местността “Китка” над град Трън и в нея близо десетилетие отглеждаше сравнително голям брой магарета. Някои беше купувал, а други се раждаха в неговото стопанство. Трънчанинът предлагаше и животните за разходка на туристи до Ждрелото на река Ерма и други близки забележителности, но начинанието не срещна желаещи. Въпреки това 74-годишният Николай Николов продължаваше да отглежда своите любими животни – магаретата. С напредване на възрастта той взел трудното решение да започне да намалява фермата с магарета. И така днес в ливадите на махала “Китка” единственото дългоухо животно е магарицата Веска, с която не би се разделил. “Онзи ден продадох две. Преди това две подарих. Намалявам ги… Много се изморявам и няма кой да помага. Всеки от младите си е хванал пътя и не ги влече. Няма кой да помага”, споделя с тъга Николай Николов.

Магаретата са се превърнали едновременно и в атракция, и в изчезващ вид по Трънско. В миналото в почти всеки дом се е отглеждало магаре за помощ в селскостопанската работа. Но вече това е само спомен, който старите трънчани като Николай Николов разказват. Наскоро трънчанинът продал магаре на хора в село Зелениград, където такова животно не е имало. “Онзи ден го дадох и бях на ръба да го откажа. Но хората го бяха харесали. Дадох го на хора в Зелениград. Цяло село се е радвало и ходили да го гледат. Там няма магарета. И градските деца от Перник и София ходят да го гледат и да му се радват. По цял ден седят покрай него”, каза още Николай Николов.

Трънчанинът сам поддържа 15 декара земя. Той е родственик на известната българска народна и оперна певица от Трън Гюрга Пинджурова. Неговата баба Божура е първа братовчедка на певицата Гюрга Пинджурова. За тази родствена връзка и интересни подробности за стопанството на Николай Николов в силните му години можете да прочетете в публикацията: Уникално! Трънчанин ще прави палатков къмпинг в двора на къщата си и ще разхожда туристи с магарета до Ждрелото – ВИДЕО + СНИМКИ.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...