Абитуриентите-отличници на Брезник ще бъдат наградени със сребърни монети, а кулурните и просветните дейци със златни монети

Отличниците-абитуриенти от средно училище “Васил Левски” в град Брезник ще бъдат наградени със сребърни монети “Свети Георги Победоносец”, съобщи за Zapadno.com заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска.

Абитуриентите, които завършват средното си образование с отличен успех, ще бъдат наградени от кмета на община Брезник Васил Узунов по време на честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Монетите за отличниците са закупени от Монетния двор на Българската народна банка. Автор на сребърните монети със светеца Георги Победоносец е скулпторът в Монетния двор Пламен Чернев. На лицето на монетата е изобразен пластичен образ на светеца Георги Победоносец, а на гърба пластично изображение на кръст с лоза и надпис „Нека Вашата вяра винаги Ви води“. Тази година абитуриентите-отличници на брезнишката гимназия са 7.

На празничното честване ще бъдат наградени 10 дейци на културата от читалищата в община Брезник, 7 просветни дейци от средно училище “Васил Левски”, основно училище “Христо Смирненски” и детска градина “Брезица”, както и един музеен работник към музея в Брезник. Културните, просветните дейци и музейният работник ще бъдат наградени с монети златна Перпера, които също са закупени от Монетния двор.

Отбелязването на 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще стартира в 10:30 часа с шествие от двора на брезнишката гимназия до централния градски площад. На площада от 11 часа ще започне тържествена програма с участието на деца, ученици, учители и самодейци. При неблагоприятни метеорологични условия честването ще се състои в големия салон на местното народно читалище “Просвещение-1870”.

Виж също...

Loading...