Курбанът за Спасовден в Брезник ще бъде раздаден в храм “Свети Георги Победоносец”, а на оброка на Бърдото ще се прочете молитва

Тази година празникът Спасовден (Възнесение Господне) ще бъде отбелязан в град Брезник по-различно от предходните години, предаде репортер на Zapadno.com.

По традиция водосветът се правеше, а курбанът се раздаваше на оброка “Свети Спас” на Бърдото, но тази година те ще бъдат в храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник. В утрото на 25 май ще бъде отслужена тържествена литургия, след което ще бъде извършен водосвет. В двора на църквата ще се освети курбан, който ще бъде с агнешко месо, поясни за Zapadno.com отец Михаил.

След литургията, водосвета и освещаването на курбана в храма, отец Михаил ще се качи на оброка “Свети Спас” на Бърдото, за да прочете молитва за празника. Всеки, който желае, може да присъства на молитвата, която се очаква да бъде отправена около 11:30 часа. Този път няма да бъде осигурен организиран превоз от Общината, добави отец Михаил.

Десетилетия след 1944-та година хора от града не са се събирали около оброка на Бърдото в деня на Свети Спас. Отбелязваннето на Спасовден на Бърдото е възстановено през 90-те години на миналия век от женското дружество „Зора“ с председател Павлина Денкова. Тя е била и основният инициатор за възобновяването на отбелязването на празника в лесопарка.

Снимка: Божидар Пантев (архив)

Виж също...

Loading...