Пътят Брезник – Трън е с над 50-годишна история, отсечката Перник – Стрезимировци е въведена в експлоатация през 1986 година

От края на 60-те години на XX век датират първите данни за второкласен път 63 в отсечката Перник – Стрезимировци, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура”.

В архивите на Пътната агенция има данни за пътя от 1969 година. Тогава пътят е с наименование “път I-43” и километрирането започва от град Брезник (при километър 0) и е завършвало в град Трън (при километър 25-ти). Трасето е изграждано поетапно в периода 1969 – 1980 година.

Въвеждането му в експлоатация е през 1985 – 1986 година. Тогава е променено и наименованието на пътя – от “I-43” на “път II-63”, както и километрирането – километър 0 е в град Перник, а при километър 65-ти + 778 метра е границата със Сърбия, поясниха от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Второкласен път 63 Перник – Стрезимировци не е основно ремонтиран от 40 години. В участъка от Брезник до Мещица са извършени строително-монтажни дейности през 2011 година, а отсечката от Трън до Забел е рехабилитирана през 2012 година по Оперативна програма „Регионално развитие“. Срокът да изпълнение на проектантските дейности за трасето, което предстои да се ремонтира, е 120 дни. Проектирането е предвидено да се осъществи в три междинни етапа. Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи, добавиха от Пътната агенция.

Едно от най-старите съоръжения по пътя е мостът в местността “Секирица”, който се намира до разклона за трънските села Врабча и Проданча. Мостовото съоръжение е изградено през 1933 година. След инцидент със сръбски ТИР през ноември 2017 година се наложи реконструкцията му. Съоръжението се издига над река Ябланица и след ремонта платната по него вече бяха две. По спомени на възрастни трънчани пътят между Брезник, Трън и границата със Сърбия е бил с чакъл преди да бъде положен асфалтът.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...