В Долината на розите ще видят как брезничани са се обличали преди повече от 100 години

Изложбата “Традиция и модерност” ще гостува в град Казанлък за празника на розата, съобщи пернишкият телевизионен канал “Струма“.

Празникът на розата в Казанлък се провежда в първата седмица на месец юни и тази година ще бъде неговото 120-то издание. На 1 и 2 юни Общински исторически музей-Брезник ще гостува в Долината на розите с изложбата “Традиция и модерност”. “Тази наша изложба-колекция ще гостува от началото на месец юни, на 1 и 2 юни, когато са тържествата на розата в град Казанлък, съвместно с Национален исторически музей, Исторически музей-Казанлък, нашият музей, доцент Гемешева от художествената галерия. Специален акцент в изложбата и инсталациите, които ще се направят, са нашите реплики на градско облекло от края на XIX и началото на XX век. Там ще остане изложбата до края на месец август и през септември месец ще гостува в Националния политехнически музей, в дните на европейското културно наследство”, каза пред канал “Струма” Емилия Велинова.

Zapadno.com припомня, че през месец септември миналата година за първи път пред брезничани и гости на град Брезник бяха показани репликите на облекла от миналото чрез ревю пред музея. Ревюто-изложба се проведе в рамките на проекта „Традиция и модерност: ревю-изложба на градско облекло в Брезник от края на ХІХ-средата на ХХ век“ с финансовата подкрепа по Договора за сътрудничество между Община Брезник и “Асарел Инвестмънт” ЕАД. Облеклата са реплики и са изработени от дизайнерката Александра Петрова чрез помощта на автентични фотоси на реални личности, живели в Брезник отпреди 100 и повече години. Прочетете още по темата в публикациите: Невиждан спектакъл в Брезник: Ретро дефилето показа как са се обличали брезничани през XIX и XX век – ВИДЕО и Ретро дефиле в Брезник: Красиви брезничанки и манекенки показаха градското облекло отпреди 100 години и повече – СНИМКИ.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...