Навръх 24 май в Трън: Ученици дефилираха с парад на азбуката, а деца представиха хореография – СНИМКИ

Ученици и учители от Трън бяха отличени навръх Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, който се отбелязва на 24 май, предаде репортер на Zapadno.com.

Тържествената програма в планинското градче стартира в 10:30 часа с шествие, което потегли от двора на средно училище “Гео Милев”, обиколи площад “Владо Тричков” и завърши пред сцената на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. Участие в процесията взеха средно училище “Гео Милев”, детска градина “Ален мак” и Център за обществена подкрепа “Дъга”. Впечатление на трънчани и гости на Трън направиха някои от класовете от училището и деца от детската градина. Дефилирайки, учениците и децата носиха под различна форма букви от азбуката. Седмокласниците с класен ръководител Румяна Викторова бяха облечени с тениски с надпис “Парад на буквите”. Тениските са поръчани от сдружение “Азбукари”. “Всеки си поръча неговата буква и искаха да си техните букви с името. Тъй като имаме много деца с буква “Д” в класа и се съгласиха някои от тях да сменим буквите. Иначе всеки искаше да е с неговата си буква. Но няма нищо лошо. То не е въпросът да е цялата азбука, а идеята”, каза класният ръководител Румяна Викторова. Първокласниците с класен ръководител Емилия Георгиева също носиха букви от азбуката, но под формата на корони. Третокласниците с класен ръководител Милена Алексиева развяха знаменца с българския трибагреник и светите братя Кирил и Методий. Учениците от II “б” клас с класен ръководител Милена Василева носиха върху себе си корони и медальони с букви от азбуката. Деца от детска градина “Ален мак” също развяваха знаменца със светите братя Кирил и Методий и надписа: “24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”.

Малко преди 11 часа стартира програмата от сцената, която започна с химните на Република България и Европейския съюз. Приветствие към присъстващите отправи кметът на община Трън Цветислава Цветкова. “Повече от 11 века и половина са минали от времето, когато светите братя Кирил и Методий създават славянската азбука. Онези тридесет букви, които се превръщат във фолклор, история, поезия. Тридесет букви, които се превръщат в дух. Тридесет букви, които пренасят идеята, мисълта, любовта към родината през тези дълги единадесет века и половина. Букви, с които пишем прекрасни думи като “мама”, “България”, “рожба”, “приятелство”, “вяра”, “любов”. Ние, българите знаем, че словото е от Бога. Че ни прави силни. Че ни обединява. Че ни дава мъдрост и знания. Знаем, че най-тъжните и тежки векове от историята ни именно словото ни е помогнало да оцелеем и да останем единни. Словото е като огън. То е сила, но трябва да бъде опазено, да не загине. Затова то има и своите пазители. Онези, които го предават на поколения българи. Онези, които създават бъдещите лекари, инженери, изследователи. Бъдещите носители носители на словото. Онези, които даряват със силата на словото децата ни. За да успяват. За да побеждават. За да творят. Този празник е и на пазителите на словото, ваш празник. Скъпи просветни и културни дейци, желая ви да раздавате светлината на словото, която носите у себе си. Желая ви да намерите силите, търпение и вдъхновение, за да успеете в трудната задача, която имате. Да предадете знанията и уменията си на нашите деца. На вас, скъпи деца, желая упоритост и трудолюбие. Желая ви да покорите върховете на науката, знанията, изкуствата. Защото градът ни и страната ни имат нужда от млади, енергични, знаещи и можещи хора. Бъдете такива. Черпете от светлината на словото. Желая на всички стремеж към знание и успех. И нека никога не забравяме, че докато пазим словото си, то ще пази нас. Има ли го него, ще ни има и нас, като народ, като сила, като дух. Честит 24 май, скъпи съграждани!”, приветства кметът Цветислава Цветкова.

Тържествената програма продължи в песни, танци и стихотворения, които бяха представени от детската градина, Центъра за обществена подкрепа, училището и самодейци към читалището. Впечатление направи хореографията, която деца от детската градина изпълниха на сцената. С поздравление към ученици, учители и родители се включи директорът на средно училище “Гео Милев” Костадинка Крумова. След поздравлението си тя връчи награди за издигане на авторитета на училището на учениците Асияна-Никол Николова, Камелия Милкова, Даная Борисова, Десислав Славчев, Румелия Руменова, Петър Игнатов, Виктор Бонев и Ивет Стоянова. За принос в сферата на образованието беше награден преподавателят Николай Иванов, а награда за млад и проспериращ учител получи Емилия Георгиева. “Уважаеми колеги, скъпи ученици, гордея се, че съм директор на вашето училище и на вас. Благодаря. Честит празник!”, завърши Костадинка Крумова.

Разгледайте снимки от шествието и тържествената програма за отбелязването на 24 май в град Трън:

Виж също...

Loading...