Читалищният секретар С. Пантелеева финализира книгата “Село Слаковци – родолюбиви спомени за миналото”, която е предадена за редактиране

Дългогодишният секретар на народно читалище “Искра-1932” в брезнишкото село Слаковци Светла Пантелеева финализира книга, по която работи близо 10 години, предаде репортер на Zapadno.com.

Книгата е със заглавие “Село Слаковци – родолюбиви спомени за миналото” и е предадена за редактиране. Чрез страниците на изданието читателите ще могат да научат за историята на местното училище, ТКЗС, читалище и други интересни факти за населеното място. “Това, което съм го събрала, съм го събрала всичкото от възрастните хора. Това, което те са предали, е там. В нея пише за историята на селото, материалната култура, с какво са се обличали слаковчани, поговорки, пословици, песните, които са изпявани в Слаковци, случки от живота”, каза Светла Пантелеева.

Преди години Светла Пантелеева и покойните вече Златка Стратиева и Виктория Бъчварова издават емблематичния сборник „Граовски диалектни думи и изрази в Брезник и Брезнишко“. В него са събрани 5 000 диалектни думи от региона.

Снимка: Габриела Спасова

Виж също...

Loading...