Историческа среща за събора в село Банище, където ще честват и 95 години от основаването на местното читалище

Историческа среща предстои да се проведе на традиционния събор в брезнишкото село Банище, съобщи за Zapadno.com председателят на местното народно читалище “Просвета-1928” Веселин Владов.

Програмата по отбелязването на земляческата среща-събор ще се състои на 3 юни (събота) на площада в Банище. Тържествената програма ще стартира след 13 часа. Специални гости ще бъдат хора от авренското село Синдел, откъдето е първият заселник на Банище – Банко. “Ще отбележим и 95 години от основаването на народно читалище “Просвета-1928″ – село Банище. Ще имаме гости от село Синдел. То се оказва, че не е легенда, а си е история, защото хората от Синдел знаят историята дотам, откъдето пък ние тук я знаем. На 5 години това момченце Банко е останал сирак. Осиновява го турският паша и идват в София. След това му дават тези земи и така нататък. Направихме връзка и всичко е много емоционално. Така че кметът и група от село Синдел ще ни гостуват. Много емоционално стана като станаха, че това е истина. Те знаят до тия 5 години какво се е случило с Банко”, каза за Zapadno.com Веселин Владов.

Историята на село Банище започва през 1548 година. Основателят на населеното място – Банко, пристигнал от село Синдел, Провадийско (днес в община Аврен), където семейството му било избито от турците. Тогавашният валия го съжалил и му дал турски документ, с който основателят на Банище се заселил в днешното землище на селото. От рода на Банко произлезли родовете на Илча и Неца. Това разказа за Zapadno.com преди време кметският наместник на брезнишките села Банище и Ръждавец Иван Таков.

Връзката с хората от авренското село Синдел се е случила благодарение на представител на читалищното настоятелство към читалището в село Банище. “Беше на почивка във Варна и решил да отскочи до село Синдел. Свързал се с кмета на Синдел. На място, в селото им занесъл нашите книги и историята, която я имаме ние. Оказа се, че те знаят всичко до осиновяването на 5-годишното момче на име Банко. И оттук-натам му губят следите. Стана много интересно. И сега те ще ни гостуват. Вече ще осъществяваме контакт”, каза още председателят на читалището в село Банище Веселин Владов.

Историята на Банище е описана в книга и се предава на поколения, а екземпляр от нея се съхранява и в Софийски университет “Свети Климент Охридски”. В най-силните си години населението на Банище е достигало 800 жители и е било общински център на околните селища.

За музикалното настроение на събора на 3 юни ще се погрижи оркестър.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...