Стартира изографисването на църквата в село Ноевци със събрани дарения, но са необходими още средства за продължаване на делото

Скоро белите стени на залата в църквата “Свети Николай Чудотворец” в брезнишкото село Ноевци ще започнат да придобиват духовен вид, предаде репортер на Zapadno.com.

Предстои стартиране на дейности по изографисване на църковната зала. Първоначално ще бъде изографисан куполът в църквата със събрани дарения чрез дарителската кампания на местната фондация “Бъдеще за Ноевци”, която обединява ноевчани и институции. До момента са събрани средства само за тази част на храма и са необходими още пари за довършването на другите вътрешни части. На купола задължително ще бъде изобразен Исус Христос и в зависимост от пространството ще се изобразят светите апостоли и ангели, поясниха за Zapadno.com от фондацията.

Идеята да се закупят столове за храма ще изчака, тъй като е по-важно той да бъде изографисан, за да посреща вярващи с духовен вид. Скелето за изографисването вече е изградено, а дейностите ще се извършат от художника от Перник Красимир Асенов. Творецът работи и по изографисването на храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник.

В регистрите на Българската православна църква храм “Свети Николай Чудотворец” има статут на параклис, а до него е разположена старата църква на Ноевци.

Дарения за изографисването се набират чрез две дарителски кутии в село Ноевци, както и чрез дарителска банковата сметка на фондация “Бъдеще за Ноевци”.

Дарителска банкова сметка:

BG98FINV91501017588502

Първа Инвестиционна Банка

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...