Прадядото на бившия губернатор на област Перник К. Стоев Владо Декьовския е бил набожен човек, негови наследници дарили икона за Радомирския манастир

Владо Декьовския, който е прадядо на бившия областен управител на област Перник Кирил Стоев, е бил набожен човек. Това разказа специално за Zapadno.com ексгубернаторът на областта Кирил Стоев.

Преди близо 15 години наследниците на Владо Декьовския дарили икона със сцена на Рождество Христово за храм “Свето Възнесение Господне” в Голо Бърдо, над град Радомир. Храмът е известен и като Радомирския манастир, а на една от външните му стени е поставена дарената икона. Тя е направена от радомиреца Марин Филипов. “Дядо Владо Декьовски беше дълги години председател на Черковното настоятелство към храм “Свети Димитър” в град Радомир. Също така и през цялото време много голям дарител. През целия си живот е бил тясно свързан с черквата. Той беше един от основните инициатори, заедно с отец Кирил, който почина, за възстановяването на храма “Свето Възнесение Господне”, каза Кирил Стоев.

Бившият областен управител е открил родословното дърво на своя род, който е с вековна история. Прадядо му е от трънското село Докьовци, откъдето се е преместил в Радомир на 9-годишна възраст.

 

Виж също...

Loading...