Детски танцов състав “Граовчета” към сдружение “БрезиЯна” ще танцува на сцената на националния фестивал “Чичо Стоян” в Дивотино

26-тото издание на националния детски фестивал “Чичо Стоян” ще се проведе на 4 юни в пернишкото село Дивотино. Събитието ще стартира в 10 часа и се измества с един ден от първоначално обявената дата, тъй като в събота (3 юни) е Черешова Задушница, съобщи за Zapadn.com главният експерт в Община Перник Иванка Василева.

Фестивалът има 35-годишна история и тази година литературен конкурс няма да се проведе, а единствено фолклорна програма. Празникът е адресиран за участници от 3 до 18-годишна възраст и има конкурсен характер. Представянето на участниците ще бъде оценявано от жури със специалисти в различни области. Председател на журито е Милена Любенова от „Института за етнология и фолклористика с етнографски музей“ при Българска академия на науките, а членове са хореографът и собственик на “Майсторите на танца” Красимир Димитров и музикантът и композитор Светлин Къслев. Всеки участник ще получи грамота за участие, поясни главният експерт Иванка Василева.

В програмата участие ще вземат 670 участника, които са от 34 формации и множество индивидуални изпълнители от 8 детски градини, 6 училища, 18 читалища, сдружения и центрове за подкрепа за личностно развитие. “Имаме много училища и детски градини от София. Имаме едно интересно студио “Театър и традиции”, които са третокласници от град София. Те ще представят фолклорна азбука и приказки. В интерес на истината най-многобройните участници са от народно читалище “Пробуда-1922” в село Драгичево. Читалището ще се изяви с 65 участника. Те имат театрално-танцова студия “Чекмедже”, които са страхотни. Те са водени от Даниана Коева, която е една страхотна млада дама. Имаме деца до 6 години, след това деца над 6 годинки. Освен това “Майсторите на танца” – начинаещи, от 4 до 6 години, от 10 до 14 години. И хубавото е, че имаме едни млади танцьорки от формация за спортни танци “Стъпка по стъпка”. Много разказвачи на гатанки ще се изявят от читалищата в Прибой, в Извор. Най-малките участници ще бъдат на 3-годишна възраст”, каза още главният експерт към Община Перник Иванка Василева.

Сред участниците ще бъде детски танцов състав “Граовчета” към сдружение “БрезиЯна” с ръководител Яна Кираджиева. Над 20 деца във възрастовите групи 4 – 6 години и 7 – 10 години ще се представят на сцената на фестивала в 17 часа.

Организатори на националния детски фестивал са Община Перник, народно читалище “Чичо Стоян-1927” в Дивотино и кметството на селото.

Снимка: Яна Кираджиева – архив

Виж също...

Loading...